spot_img
spot_img

Брчко: Седам и по година робије због присилне удаје тринаестогодишње кћерке

spot_img
spot_img

Основни суд Брчко дистрикта неправоснажно је осудио на седам и по година затвора Н.М. (37) из овог који је био оптужен да је малољетну кћер присилио на удају за Б.Ш, а за шта је од његове породице примио новчану накнаду.

Како су навели из Тужилаштва Брчко дистрикта, он је осуђен на ову казну за трговину људима, и то предајом лица које није навршило осамнаест година живота ради сексуалног и другог искориштавања.

“Тужилаштво Дистрикта оптужило је Н.М. да је у априлу 2020. године, у намјери да прибави противправну имовинску корист, након узимања новчане накнаде од породице Ш, тој породици предао своју тринаестогодишњу кћер ради присилног ступања у ванбрачну заједницу. Након што је побјегла, он је жртву уз пријетње и условљавања вратио породици Ш, а након новог бјекства полиција је малољетницу у запуштеном стању пронашла у граду, послије чега је смјештена у намјенску установу”, пише у оптужници Тужилаштва Брчко дистрикта.

Додаје се да је у наставку поступка, суд у цјелости потврдио оптужницу којом је Н.М. оптужен за кривично дјело трговине људима.

“Током главног претреса пред судом, Тужилаштво је доказало оптужбе против њега, па га је с тим у вези, Основни суд за ово кривично дјело неправоснажно осудио на казну затвора у трајању од седам година и шест мјесеци. Осим кажњавања починиоца, сарадњом Тужилаштва с Полицијом и Центром за социјални рад Дистрикта спријечено је даљње искориштавање жртве, која је институционалном заштитом измјештена у сигурну кућу. Сарадња надлежних на овом подручју редовно се проводи и путем локалног координационог тима за борбу против трговине људима, али и државне ударне групе у коју је Тужилаштво активно укључено. Процесуирање починилаца и истовремена заштита жртава трговине људима, међу којима су најчешће малољетници, остаје и даље у фокусу дјеловања овог тужилаштва”, навели су из Тужилаштва Брчко дистрикта.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img