spot_img
spot_img

Брчко: Саобраћај као предмет у основним и средњим школама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Саобраћајне несреће са најтежим посљедицама у Босни и Херцеговини неријетко знају бити у порасту, али статистички показатељи говоре да су углавном на нивоу вишегодишњег просјека. Тако је и о питању поштивања саобраћајних прописа.

Међутим, постоје иницијативе да се о саобраћају учи у основним и средњим школама, како би се друштвена свијест промијенила и могућност трагичних догађаја свела на најмањи могући ниво.

Гавро Симикић из Брчког ради као таксиста готово 20 година и веома добро познаје ситуацију у саобраћају на подручју Брчко дистрикта. Каже да возачи углавном поштују саобраћајне прописе, али да увијек постоји могућност да неко погријеши.

„Људи се крећу и увијек ту постоји могућност да неко погријеши, не треба ту пуно, јер се возила релативно брзо крећу… Увијек може боље, ја увијек вјерујем да може боље”, каже Симкић.

Најчешћи узроци саобраћајних несреће с најтежим посљедицама су неприлагођена брзина, те управљање возилом под утјецајем алкохола и наркотичких средстава. Превентивне и репресивне мјере које предузима полиција у области саобраћаја дају одређене резултате, али…

„Казна има одговарајућу улогу, има одговарајуће ефекте, али они нису стални и трајни и не могу дати трајни резултат. Више сегмената утиче на стање у саобраћају, на стање безбједности саобраћаја, односно на понашање учесника у саобраћају. Један од битних фактора је едукација”, истакао је Кенад Бајрић, командир саобраћајне полиције Брчко Дистрикта БиХ.

Зато инструктори за вожњу предлажу увођење предмета о саобраћају у основне и средње школе. То сматрају веома битним, а у појединим случајевима је и од животног значаја.

„Дјеца нам с 18 година долазе у аутошколе да не знају основну терминологију саобраћајних израза, а камоли да препознају одређене појмове о саобраћају и кад ми дођемо, а са таквим неосвијештеним стањем ми њих пуштамо у возило”, каже Виолета Лукић, предавач и инструктор вожње.

„Можда у школи да се то уведе, да на вријеме људи уче о томе, вјероватно да би сигурно дало неке резултате”, додаје Симикић.

Старост возила, али и квалитет путева, разлог су што Босна и Херцеговина заостаје за развијеним европским земљама. У неколико наврата апеловано је на ресорне власти да више времена посвете цестовној инфраструктури да би био унапријеђен цијели један систем циркулације саобраћаја. Што је најважније, сигурност би била на вишем нивоу, а то би спасило стотине живота.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img