Brčko: Riješiti pitanje deponije u naselju Ilićka

Aktivnosti na zatvaranju deponije smeća u brčanskom naselju Ilićka moraju se započeti, a to znači da je neophodno što prije pronaći rješenje za odvoz smeća na neku od regionalnih deponija u okruženju, izjavio je danas Srni gradonačenik Brčkog Siniša Milić.

Deponija smeća stanovnicima u naselju Ilićka već dugo zagorčava život, jer je od ove mjesne zajednice udaljena svega oko 200 metara vazdušnom linijom.

- Reklama -

Gradonačelnik Milić je naglasio da se u budžetu distrikta za 2018. godinu, uz postojeća sredstva iz prethodne godine, mora planirati dodatnih 500.000 KM, da bi se finansirao ugovor o odvozu smeća i platili drugi, neophodni troškovi.

“To bi bilo privremeno rješenje, a u međuvremenu tražili bi druga, trajna rješenja koja podrazumijevaju zbrinjavanje otpada na nekoj novoj, adekvatnoj lokaciji na prostoru distrikta, za koju se opredijelimo prostorno-planskom dokumentacijom”, rekao je Milić.

On smatra neprihvatljivim da se od odluke o zatvaranju deponije na Ilićki pokušava napraviti političko pitanje. “Politika je to što se smeće godinama odlagalo uz naselja Ilićka i Brezik, na manje od dva kilometra od centra grada, i sa takvom politikom treba prestati, za sva vremena”, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog osvrnuo se na usvajanje budžeta distrikta za 2018. godinu, za koji smatra da će biti usvojen kako je i planirano, do 31. marta, što je krajnji rok važenja odluke o privremenom finansiranju.

Na pitanje, da li bi eventualni izostanak opozicionih poslanika iz reda hrvatskog naroda mogao ugroziti usvajanje budžeta, gradonačelnik je naglasio da je budžet akt od opšteg interesa i da vjeruje da će biti usvojen u skladu sa statutarnim i zakonskim procedurama.

“Budžet će sigurno biti usvojen u roku, ali generalno, smatram da bi za političku stabilnost u distriktu najbolje rješenje bilo kada bi se `hrvatsko pitanje` moglo riješiti unutar većine, uz dogovor HDZ-a i ostalih hrvatskih poslanika koji su u opoziciji. Takvo rješenje ne bi poremetilo nacionalni balans, odnosno etničku strukturu unutar izvršne vlasti, jer svako pomjeranje u tom smislu može ugroziti principe na kojima počiva ova vlast, i problematizovati funkcionisanje Vlade”, rekao je gradonačelnik Brčkog.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime