spot_img
spot_img

Брчко: Ријешен проблем недостатка вакцина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Анђа Николић, шеф Пододјељења за јавно здравство у потврдила је за Srpskainfo да су након вишемјесечне несташице у Брчко почеле да стижу потребне вакцине.

– Добили смо једну количину петовалентних вакцина које су нам биле највећи проблем и већ смо их послиједили у дечији диспанзер гдје позивају родитеље ради вакцинисања дјеце – рекла је Николићева.

Она истиче да имунитет деце неће бити нарушен јер је битно да вакцина буде дата у одређеној години живота дјетета и да су допуштена мања одступања од уобичајених термина вакцинације.

Око хиљаду доза ове вакцине Подјоделење за јавно здравство добило је на реверс јер још није потписан уговор са добављачем који је био и једини понуђач на тендеру.

МРП вакцине против морбила и рубеоле стићиће за мјесец два, а до тада овдје покушавају да извјесне количине посуде из ФБиХ и РС.

– И они их још увек чекају због провјера јер се не могу ставити у промет док не прођу све контроле. Очекујем да ће нам Завод за јавно здравство ФбиХ када добију ове вакцине посудити одређену количину која би нам помогла док их ми не добијемо- рекла је Николићева и додала да у Брчком нема пријављених случајева морбила.

Она истиче да се проблем несташице вакцина у ентитетима и Дистрикту Брчко може решити једино заједничком набавком.

– Проблем набавке вакцина имали смо у цијелој БиХ првенствено због тога јер је то мало тржиште, а посебно је мало наше тржиште у Брчко дистрикту. Нама се на прошлогодишњи тендер за набавку вакцина у Брчком нико није јавио, што је и узроковало њихову несташицу. Радили смо више мјесеци на изради документа заједничке набавке за БиХ, чак и за регион али нисмо успјели то реализовати, као ни иницијативу заједничке набавке са Федерацијом БиХ. Ове године упутили смо иницијативу за заједничку набавку РС и чекамо одговор. Нама би то заиста много значило јер би се набављала већа количина, а постигли би и нижу цену- појашњава Николићева.

Осим проблема са набавкама ове године су у Пододјељењу за јавно здравство морали рјешавати и проблем који се појавио са почетком примјене Закона о лијековима БИХ.

– Овим законом из 2008. године а чија је примјена почела пошле године прописано да заводи и институти за јавно здравство, па тиме и наше Пододјељењене могу набавити вакцине ако немају фармацеутску делатност. У РС су то ријешили тако што је од Министарства здравља прибављена сагласност за обављање фармацеутске дјелатности за набавку вакцине. Ми смо рјешење тражили у сарадњи са Агенцијом за лијекове БИХ и другим надлежним институцијама у БиХ и Брчко дистрикту и пронашли га у закључивању споразума између ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ која има регистровану апотекарску дјелатност и Одељење за здавство и остале услуге – каже Николићева. Додаје да ово рјешење није трајно и да ће за набавку вакцина морати обезбедити фармацеутску дјелатност за шта је неопходно испунити одређене услове, првенствено запослити дипломираног фармацеута.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img