spot_img
spot_img

Brčko: Riješen problem nedostatka vakcina

Published:

spot_img

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo u potvrdila je za Srpskainfo da su nakon višemjesečne nestašice u Brčko počele da stižu potrebne vakcine.

– Dobili smo jednu količinu petovalentnih vakcina koje su nam bile najveći problem i već smo ih poslijedili u dečiji dispanzer gdje pozivaju roditelje radi vakcinisanja djece – rekla je Nikolićeva.

Ona ističe da imunitet dece neće biti narušen jer je bitno da vakcina bude data u određenoj godini života djeteta i da su dopuštena manja odstupanja od uobičajenih termina vakcinacije.

Oko hiljadu doza ove vakcine Podjodelenje za javno zdravstvo dobilo je na revers jer još nije potpisan ugovor sa dobavljačem koji je bio i jedini ponuđač na tenderu.

MRP vakcine protiv morbila i rubeole stićiće za mjesec dva, a do tada ovdje pokušavaju da izvjesne količine posude iz FBiH i RS.

– I oni ih još uvek čekaju zbog provjera jer se ne mogu staviti u promet dok ne prođu sve kontrole. Očekujem da će nam Zavod za javno zdravstvo FbiH kada dobiju ove vakcine posuditi određenu količinu koja bi nam pomogla dok ih mi ne dobijemo- rekla je Nikolićeva i dodala da u Brčkom nema prijavljenih slučajeva morbila.

Ona ističe da se problem nestašice vakcina u entitetima i Distriktu Brčko može rešiti jedino zajedničkom nabavkom.

– Problem nabavke vakcina imali smo u cijeloj BiH prvenstveno zbog toga jer je to malo tržište, a posebno je malo naše tržište u Brčko distriktu. Nama se na prošlogodišnji tender za nabavku vakcina u Brčkom niko nije javio, što je i uzrokovalo njihovu nestašicu. Radili smo više mjeseci na izradi dokumenta zajedničke nabavke za BiH, čak i za region ali nismo uspjeli to realizovati, kao ni inicijativu zajedničke nabavke sa Federacijom BiH. Ove godine uputili smo inicijativu za zajedničku nabavku RS i čekamo odgovor. Nama bi to zaista mnogo značilo jer bi se nabavljala veća količina, a postigli bi i nižu cenu- pojašnjava Nikolićeva.

Osim problema sa nabavkama ove godine su u Pododjeljenju za javno zdravstvo morali rješavati i problem koji se pojavio sa početkom primjene Zakona o lijekovima BIH.

– Ovim zakonom iz 2008. godine a čija je primjena počela pošle godine propisano da zavodi i instituti za javno zdravstvo, pa time i naše Pododjeljenjene mogu nabaviti vakcine ako nemaju farmaceutsku delatnost. U RS su to riješili tako što je od Ministarstva zdravlja pribavljena saglasnost za obavljanje farmaceutske djelatnosti za nabavku vakcine. Mi smo rješenje tražili u saradnji sa Agencijom za lijekove BIH i drugim nadležnim institucijama u BiH i Brčko distriktu i pronašli ga u zaključivanju sporazuma između JZU „Zdravstveni centar Brčko“ koja ima registrovanu apotekarsku djelatnost i Odeljenje za zdavstvo i ostale usluge – kaže Nikolićeva. Dodaje da ovo rješenje nije trajno i da će za nabavku vakcina morati obezbediti farmaceutsku djelatnost za šta je neophodno ispuniti određene uslove, prvenstveno zaposliti diplomiranog farmaceuta.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img