Brčko: Reagovala nadležna inspekcija, čekaju tender da očiste pijacu

Komunalna inspekcija brčanskog Inspektorata naložila je Kancelariji za upravljanje javnom imovinom da zelenu pijacu u centru gradu održava u skladu sa Pravilnikom o pijačnom redu.

– Krajem maja izvršili smo nadzor na zelenoj pijaci i utvrdili da se ne čisti. Znamo da imaju problema oko izbora najboljeg ponuđača za održavanje pijaca, ali dok se taj postupak nabavke ne okonča Kancelarija će morati naći način da se pijaca čisti – kaže Dževdet Šahović, glavni inspektor u Inspektoratu Brčko distrikta.

- Reklama -

Problem je nastao početkom godine, jer procedura izbora ponuđača za pružanje usluge održavanja pijace nije završena, iako je tender raspisan pre gotovo godinu dana.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je u dva navrata odluku Komisije za izbor ponuđača o obustavljanju nabavki, jer razlozi odbijanja nisu bili sadržani u tenderskoj dokumentaciji. Komisija za nabavke ustanovila je da je ponuđena vrednost trogodišnjeg okvirnog sporazuma od 460.000 KM gotovo tri puta veća od procenjene vrednosti ugovora zasnovanog na cenama istih vrsta usluga, koja je plaćana po ranijem sporazumu. Prihvatanjem takve ponude predviđeni iznos od oko 130.000 KM za održavanje pijaca tokom tri godine bio bi potrošen za svega nekoliko meseci.

I dok Kancelarija za razmatranje žalbi BiH tvrdi da je odluka Komisije nezakonita, a Komisija je brani principom efikasnog trošenja novca, trgovci na Zelenoj pijaci snalaze se kako znaju.

Kažu da sami čiste i sakupljaju smeće koje povremeno odvozi Komunalno preduzeće. Strahuju i zbog visokih temparatura, koje ovaj problem čini još težim.

U Kancelariji za upravljanje javnom imovinom pokušavaju da pronađu bar privremena rešenja.

– Uradićemo rekonstrukciju mokrih čvorova na zelenoj, buvljoj i pijaci na Klancu, a svakodnevno održavanje na zelenoj pijaci pokušaćemo obezbediti angažovanjem nekoliko lica po ugovoru o delu – kaže Goran Kovačević, šef Sektora održavanja u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom.

Zelena pijaca u Brčkom nalazi se u samom centru grada i ima oko 150 tezgi na kojima se svakodnevno prodaju voće, povrće, mlečni proizvodi, ali i roba koja se obično prodaje na par stotina metara udaljenoj buvljoj pijaci.

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime