Brčko: Razgovor o mjerama koje bi ublažile posljedice na privredu

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Pero Gudeljević rekao je danas na konferenciji za medije održanoj povodom novonastale situacije u vezi sa koronavirusom, a sa osvrtom na realni sektor da je danas na sastanku sa predstavnicima Udruženja poslodavaca i Privredne komore pokrenut razgovor oko mogućih mjera koje bi Vlada Brčko distrikta BiH u budućem periodu trebala da preduzme kako bi bile maksimalno ublažene posljedice na privredu Distrikta.

„A, to sve s ciljem da se sačuvaju preduzeća koja u Distriktu funkcionišu, ali i da pokušamo naći način kako spriječiti dobijanje otkaza u preduzećima. Nijedna od današnjih mjera nije zvanično predložena i tražićemo mogućnosti kako te mjere predložiti na Vladi, odnosno na Skupštini Distrikta”, kazao je Gudeljević dodajući da Distrikt treba da podrži i sve prijedloge koji su juče izneseni na sastanku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„Od Uprave za indirektno oporezivanje biće zatražena odgoda plaćanja PDV-a kako bi privredni subjekti u ovom trenutku uzeli daha i preživjeli ovu situaciju koja sigurno ima posljedice na poslovanje. Druga stvar koju podržavamo jesu razgovori sa predstavnicima svih banaka u BiH, a to je da razmotre mogućnost reprograma kredita privrednim subjektima, ali i građanima jer će i budžeti građana da budu na udaru i mogu da izazovu teške posljedice. Takođe, bilo je riječi i o mjerama koje bi Centralna banka BiH trebala da preduzme, a u vezi sa smanjenjem obaveznih rezervi banaka. To su mjere na koje mi nemamo uticaja, ali u svakom slučaju želimo da ih podržimo”, kazao je Gudeljević.

On je istakao da se mjere koje će Distrikt pokušati da uspostavi mogu podijeliti na dvije vrste.

„Jedna mjera bi pretpostavljala odgodu plaćanja određenih poreskih obaveza za privredne subjekte i vidjećemo koje su to mogućnosti. Druge mjere bi bile one gdje bi direktno, eventualno bili oslobođeni nekih plaćanja, odnosno gdje bi određena sredstva u okviru budžeta Brčko distrikta BiH, prije svega mislim na ona sredstva koja su definisana u Odjeljenju za privredni razvoj a tiču se direktnih podsticaja preduzećima, preusmjerili i stavili ih u funkciju na način da odgovorimo zadatku koji je trenutno pred nama”, kazao je Gudeljević ističući da se razmatraju mjere koje će biti koncipirane da budu trajno oslobađanje od određenih obaveza ukoliko to bude moguće.

„Na takav način će se pomoći privrednicima jer su isplatili određene plate, pa će to biti nekakva nadoknada, a druga mjera bi bila preusmjeravanje sredstava koja će biti direktno u funkciji zadržavanja radnih mjesta, odnosno proširiti ih na nadoknadu šteta koje su u nekom periodu pretrpjela preduzeća. Mi ne znamo kada će da se završi ova kriza u vezi sa koronavirusom, ali pripremamo mjere, pratimo situaciju i kada budemo imali konkretne podatke, o tome ćemo se odrediti i vidjeti koliko novaca treba za te stvari”, kazao je Gudeljević.

Kada su u pitanju redovi ispred banaka Gudeljević je sa sigurnošću kazao da redovi nisu rezultat nikakvog povećanog podizanja novca sa banaka i da su redovi nastali zbog zdravstvenih i preventivnih razloga jer je broj ulaska u banke i druge institucije ograničen.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, kazao je da Direkcija vodi računa o situaciji koja je nastala i da je Direkcija stalno u kontaktu sa određenim institucijama na nivou entiteta i države. On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je donio odluku da se pomjeri podnošenje poreskih prijava za pravna lica i da je danas sve isplaćeno za socijalne potrebe.

„Donio sam odluku da pomjerim podnošenje poreskih prijava. Potrudio sam se da se danas isplate sva socijalna davanja. Naredio sam da sve ono što treba da bude plaćeno sa jedinstvenog računa Trezora Brčko distrikta BiH prema privrednicima bude plaćeno isti dan kada faktura dođe. Razgovarali smo i o mjerama kao što je prolongiranje ili oslobađanje određenih poreskih obaveza i trenutno radimo određene analize. Vlada i Skupština treba da donesu odluku o ovome. Direkcija će se ponašati u skladu sa mogućnostima budžeta Distrikta. Trenutno rezervi nemamo, ali imamo novca da odgovorimo situaciji”, kazao je Lučić.

Predstavnik Udruženja logističara Brčko distrikta BiH Jovo Ilić kazao je da se mora obezbijediti kvalitetan lanac snabdijevanja za proizvodne firme.

„Mi imamo situaciju da zavisimo od drugih država iz našeg okruženja, prvenstveno od Hrvatske i Srbije. Te zemlje su uvele određene restrikcije, određene mjere za promet teretnog saobraćaja i tu moramo odreagovati na pravi način kako bi se zadržala proizvodnja u proizvodnim firmama, kako bi sve bilo stabilno sa nabavkom sirovine. Takođe, i zaštita radnih mjesta u ovom trenutku je ključna. Moramo zadržati privredu i jedna od glavnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se privredni tokovi moraju očuvati i da se transport roba mora očuvati”, kazao je Ilić.

On je kazao da je Sreten Bogičević u ime Udruženja trgovaca poručio svim građanima da osnovnih namirnica ima dosta u svim trgovačkim lancima i da nema potrebe da se širi panika kao i da se kupuje prekomjerno.

„Rezervi ima ne za naredna tri mjeseca, nego rezervi ima i za duži vremenski period. U svemu je jako bitno objektivno izvještavanje medija i da se ne prenose lažne vijesti. Potrebno je koristiti isključivo službene objave jer dosta je nesigurnosti kod građana. Jako je bitno da budemo socijalno odgovorni i da se držimo uputstava Vlade. Sljedećih deset do petnaest dana je ključno u širenju koronavirusa i moramo se disciplinovati što više”, kazao je Ilić.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime