Brčko: Psi lutalice se ponovo uklanjaju sa ulica

Uposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja JP Komunalno Brčko ponovo su počeli sa uklanjanjem pasa lutalica sa ulica i javnih površina u Brčko distriktu.

“Nakon duže od godinu i po dana zastoja u tom procesu, u zadnjih mjesec dana naši uposlenici svakodnevno uklanjaju pse lutalice i odbjegle pse sa više lokaliteta u Distriktu, prije svega u centru grada, a sada se psi lutalice uklanjaju oko školskih dvorišta u ruralnim sredinama”, rekao je za Radio Brčko kinolog, Asim Midžić.

- Reklama -

Više od godinu dana kapaciteta azila za pse kojim upravlja JP Komunalno su bili prepunjeni jer bolesni i stari psi nisu mogli biti eutanizirani. Nakon što je Vlada Brčko distrikta riješila taj problem sad ponovo u azilu ima dovoljno mjesta, te se uklanjanje pasa lutalica radi intezivno.

Midžić ističe da je, na ulicama Brčko distrikta i dalje, nažalost, veliki broj tih pasa sa drugih opština, te da je ove godine pronađeno 12 pasa koji imaju ušnu markicu i mikročip iz opština Čelić, Srebrenik i Tuzla.

U narednom periodu, posebna pažnja uposlenika ovog sektora, će biti usmjenena na lokalitete Burića Brdo, Ivici i Grčica gdje su prijavljene grupe pasa lutalica, a najveći broj lutalica trenutno se nalazi na tržnici Arizona gdje je evidentirano oko 150 odraslih pasa.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime