Brčko: I psi lutalice politički problem

U Brčko distriktu je već godinu i po evidentan problem zbrinjavanja pasa lutalica i ukopa uginulih životinja. Kapaciteti azila za pse, koji je pod upravom Javnog poduzeća “Komunalno Brčko” su prepunjeni, tako da ovo preduzeće više nije u mogućnosti zbrinjavati napuštene životinje. Sve više je pasa lutalica na ulicama, a građani sve češće prijavljuju probleme s njima.

“Nama su ruke zaista vvezane. Mi već godinu i po ne vršimo redovne intervencije na terenu. Radimo isključivo intervencije po pozivima policije i veterinarske inspekcije, i to samo onda kada su zaista urgentne, s obzirom da su kapaciteti u azilu prepunjeni. Imamo trenutno preko 300 pasa. Problem sa ukopnom jamom za uginule životinje sa Vladom Brčko distrikta još uvijek nije riješen. Mi nažalost problem uginulih životinja u našem azilu rješavamo sa našim hladnjačama koje imamo i čekamo da se razriješi problem do kraja kako bi mogli da nastavimo posao funkcionalno, kao i do sada što smo radili”, kaže za Radio Brčko šefica sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP “Komunalno Brčko”, Željka Tomić. Na pitanje u čemu je problem pa se toliko dugo ne riješava ovo pitanje, ona je odgovorila da se čekaju potezi lokalne vlasti.

- Reklama -

“Kod nas je politika evidentno ušla u sve sfere društva i u sve segmente poslovnih procesa. Tako je i ovdje. Dovedeni smo u situaciju da ne možemo da nađemo adekvatnu lokaciju za ukop uginulih životinja na kompletnoj teritoriji Distrikta, gdje bi bila jedna ukopna jama. Mi smo predlagali i preduzeće se zaista zalagalo i prethodnih godina da se taj problem riješi kupovinom animalne spalionice. Međutim, politika se upetljala, tako da su nam zaista ruke vezane. Čekamo još uvijek da se u Vladi dogovore”, prokomentarisala je Tomićka.

Vlada Brčko distrikta ni na svojoj jučerašnjoj sjednici nije uspjela usvojiti listu od devet predloženih lokacija za ukop uginulih životinja. Po tri lokacije u sredinama gdje žive stanovnici triju nacionalnosti. Zbog političkih razmimoilaženja zatraženo je još sedam dana da se postigne dogovor za razriješenje pomenutog problema, kaže šef Odjeljenja za poljoprivredu, Saša Tanić.

“Na današnjoj sjednici nije bilo spremnosti. Nije bio ni adekvatan broj svih šefova odjeljenja tu, tako da nismo razmatrali to pitanje i premjestili smo ga na sljedeću sjednicu Vlade kao prvu tačku dnevnog reda. Ja želim da vjerujem da ćemo doći do rješenja, a ni jedno drugo rješenje neće riješiti ovaj problem. Uklanjanje pasa lutalica sa ulica Distrikta se ne može riješiti dok ne utvrdimo jednu ili više lokacija za zbrinjavanje leševa. Kao i sve, ništa ne može bez politike. Mi smo ipak Vlada i Skupština stoji iza nas. Ovo je jako osjetljivo pitanje i sa nacionalnog stanovišta. Trebamo pokušati da budemo malo objektivniji. Ovo ne zadire ni u čije oblasti. Taj prijedlog koji je komisija dala je jednoglasno usvojen. To je devet lokacija koje su raspoređene po Distriktu u skladu sa zakonom”, kažed Tanić.

Apsurdno je, ali je činjenica, da se i ukop uginulih životinja kod nas mora raditi po nacionalnom ključu. Zbog toga je i predloženo devet lokacija u podjednakom nacionalnom omjeru, umjesto da se to, kao u drugim sredinama, obavlja na samo jednoj lokaciji. Neće začuditi ako političari primjete da im trenutni prijedlog o devet lokacije nije u skladu sa uvriježenim nacionalnim ključem po principu 4:4:2, pa da i zbog toga neko ponovno stopira donošenje riješenja za zbrinjavanje pasa lutalica.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime