spot_img
spot_img

Брчко: Први пут одржана “Ноћ истраживача” (ФОТО)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Наш град синоћ је по први пут био учесник “Ноћи истраживача”, манифестације која се већ 13 година одржава широм Европе.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4” gal_title=”Noć istraživača”]

 

 

Циљ ове манифестације је промоција научних истраживања и каријере научника, као и популаризација науке и подизање свијести о утицају истраживања на свакодневни живот.

У Брчком, “Ноћ истраживача” почела је у 16:30, изложбом ликовних радова “Полиглота института” у Градској галерији.

Поводом ове манифестације, на отварању се обратио и Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта.

“Брчко је захваљујући организаторима овом манифестацијом постало дио породице европских градова који на овај начин афирмишу научно-истраживачки рад. Надам се да ћемо у будућности имати сличних активности које промовишу праве вриједности, јер без струке и науке тешко може бити неког напретка. Потребно је да у овом времену то кажемо нашим младим суграђанима и покушамо утицати на њихову свијест и избор њиховог пута и каријере”, рекао је Милић.

Поред изложбе, бројни грађани уживали су у више од 25 радионица из области науке, културе, умјетности, језика, роботике, графичког дизајна… А за оне који су жељели да тестирају своје знање, организовано је и неколико квизова.

Највећи број радионица одржавао се у сали “Партизан”, али су домаћини били и Амерички кутак, Градски музеј, већ поменута Галерија и Фицибар, који је на једно вече претворен у “Научни кафе”.

Велики број дјеце свих узраста, али и оних старијих које знатижеља није напустила, шетали су синоћ од локације до локације, откривајући како изгледа крв када се гледа кроз микроскоп, колико су успјешни у текстилној радиности, шта подразумјева рестаурација умјетничког дјела, колико је спретна роботска рука, да ли је балет умјетност за њих и још много тога…

“Под мотом “Стварајмо нове прилике” желимо пружити прилику свима да посјете занимљиве садржаје и да Брчко мапирамо као центар за истраживање, културу, умјетност и науку, јер мислимо да имамо потенцијал”, рекла је синоћ Сандра Икановић Јовичић, координатор пројекта.

“Европску ноћ истраживача” у Брчком, иначе, организовали су Омладинска организација “Мали принц” и Полиглота институт, уз подршку Владе и Скупштине Брчко дистрикта.

А посјећеност овог догађаја довољно је рекла о жељи Брчака, нарочито оних најмлађих, да и у будућности буду дио европске истраживачке породице.

На крају, уз логорску ватру поред кафе-бара “Фицибар”, учесници су разговарали са Урошем Петровићем, покушавајући да ријеше мождане заврзламе и загонетке до касно у ноћ.

Сјајан крај дивне вечери у Брчком.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img