spot_img
spot_img

Brčko: Prvi put održana “Noć istraživača” (FOTO)

Published:

spot_img

Naš grad sinoć je po prvi put bio učesnik “Noći istraživača”, manifestacije koja se već 13 godina održava širom Evrope.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4” gal_title=”Noć istraživača”]

 

 

Cilj ove manifestacije je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika, kao i popularizacija nauke i podizanje svijesti o uticaju istraživanja na svakodnevni život.

U Brčkom, “Noć istraživača” počela je u 16:30, izložbom likovnih radova “Poliglota instituta” u Gradskoj galeriji.

Povodom ove manifestacije, na otvaranju se obratio i Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

“Brčko je zahvaljujući organizatorima ovom manifestacijom postalo dio porodice evropskih gradova koji na ovaj način afirmišu naučno-istraživački rad. Nadam se da ćemo u budućnosti imati sličnih aktivnosti koje promovišu prave vrijednosti, jer bez struke i nauke teško može biti nekog napretka. Potrebno je da u ovom vremenu to kažemo našim mladim sugrađanima i pokušamo uticati na njihovu svijest i izbor njihovog puta i karijere”, rekao je Milić.

Pored izložbe, brojni građani uživali su u više od 25 radionica iz oblasti nauke, kulture, umjetnosti, jezika, robotike, grafičkog dizajna… A za one koji su željeli da testiraju svoje znanje, organizovano je i nekoliko kvizova.

Najveći broj radionica održavao se u sali “Partizan”, ali su domaćini bili i Američki kutak, Gradski muzej, već pomenuta Galerija i Ficibar, koji je na jedno veče pretvoren u “Naučni kafe”.

Veliki broj djece svih uzrasta, ali i onih starijih koje znatiželja nije napustila, šetali su sinoć od lokacije do lokacije, otkrivajući kako izgleda krv kada se gleda kroz mikroskop, koliko su uspješni u tekstilnoj radinosti, šta podrazumjeva restauracija umjetničkog djela, koliko je spretna robotska ruka, da li je balet umjetnost za njih i još mnogo toga…

“Pod motom “Stvarajmo nove prilike” želimo pružiti priliku svima da posjete zanimljive sadržaje i da Brčko mapiramo kao centar za istraživanje, kulturu, umjetnost i nauku, jer mislimo da imamo potencijal”, rekla je sinoć Sandra Ikanović Jovičić, koordinator projekta.

“Evropsku noć istraživača” u Brčkom, inače, organizovali su Omladinska organizacija “Mali princ” i Poliglota institut, uz podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta.

A posjećenost ovog događaja dovoljno je rekla o želji Brčaka, naročito onih najmlađih, da i u budućnosti budu dio evropske istraživačke porodice.

Na kraju, uz logorsku vatru pored kafe-bara “Ficibar”, učesnici su razgovarali sa Urošem Petrovićem, pokušavajući da riješe moždane zavrzlame i zagonetke do kasno u noć.

Sjajan kraj divne večeri u Brčkom.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com/nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img