Brčko: “Prosvjeta” obilježava 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ će, od 7. do 12. novembra, 2018. godine, biti obilježena stogodišnjica od pobjede u Prvom svjetskom ratu, najavnjeno je danas na konferenciji za novinare ovog društva.

Prva aktivnost je otvaranje jednodnevne izložbe fotografija “Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”, 7. novembra u 18 časova u Gradskoj vijećnici, dok će 9. novembra u 18 časova u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Brčkom biti prikazan film o Gavrilu Principu, te organizovana Javna tribina o značaju njegovog djela u okvirima novih istorijskih tumačenja na kojoj će govoriti profesor doktor Aleksandar Raković.

Poslednja aktivnost je 11. novembra u Domu kulture, takođe u 18 časova, kada će biti upriličena Svečana akademija na kojoj će besjediti oficir Marko Bogosavac.

- Reklama -

O izložbi fotografija 

Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920. godine pokrenuo je projekat “Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata” sa ciljem da se, u okviru obilježavanja stote godišnjice od početka Velikog rata, prikupe i učine dostupnim naučnoj i široj javnosti brojni dokumenti, fotografije, ordenje, dnevnici, pisma, dopisnice i drugi predmeti iz tog vremena, koje čuvaju potomci učesnika rata. Na taj način, javnosti će biti stavljena na uvid autentična svjedočanstva iz slavnog i pamćenja vrijednog perioda naše prošlosti.

Projekat je zato od izuzetnog značaja za istorijsku samosvest Srba i predstavlja građu iz koje će mladi naraštaji učiti o svojim korijenima i precima.

Projekat je rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvom kulture i informisanja, a medijsku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo odbrane Ruske federacije.

“Album sjećanja” se realizuje uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije gospodina Kirila.

Javni poziv je građanima Srbije, Srbima u regionu i Srbima u dijaspori upućen sredinom marta 2014. godine.

Do sada je na adresu veb portala slavnim-precima.srb/slavnimprecima.rs pristiglo preko 4.000 fotografija i ostale istoriografske građe.

Svaka fotografija i dokument imaju propratni tekst sa detaljnijim objašnjenjima o porijeklu, mjestu, vremenu i licima koji su u njima zastupljeni.

Građa on-line pristiže iz Srbije, kao i iz regiona i dijaspore. Prispjela dokumentacija može se vidjeti u elektronskoj galeriji “Albuma sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”, na portalu: slavnimprecima.srb/slavnimprecima.rs, gdje se mogu naći i sve informacije o javnom pozivu i načinu učešća.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime