Брчко: Просјачење и даље проблем - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Просјачење и даље проблем

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Широм свијета данас се обиљежава 12. јуни „Свјетски дан заштите дјеце од присилног рада“ чиме се жели подсјетити јавност о потреби заштите дјеце од злоупотребе, насиља, присилног рада и других облика дискриминација.

Дјечији рад је кршење права сваког дјетета на дјетињство, те кршење свих владиних темељних задатака и дужности да заштити дјецу, а на свјетској разини свако десето дијете је жртва искориштавања у сврху рада. У ту сврху 2015. је основан дневни центар у Брчком како би разним програмима заштитио дјецу од присилног рада и обезбиједио им право на образовање.

“Тренутно бројимо више од 250 корисника Ромске националности, од чега је око 140 активних чланова. Такође реализујемо и разне програме са родитељима јер неопходно је радити са цијелом заједницом. На разне начине кроз едукативне радионице дјелујемо и покушавамо склонити дјецу са улице. Радимо и са родитељима јер многи од њих немају завршено ни основно образовање због чега им је потребно указати на важност да њихова дјеца похађају наставу у школама”, рекао је Асмир Хусић, координатор брчанског дневног центра за дјецу затечену у скитњи и ризику да то постану.

Хусић каже да је током свих протеклих година успјешно функционисао реферални механизам чији су потписници релевантне институције у Дистрикту. Потписнице овог механизма дужне су да приликом препознавања дјеце којој су потребни сервиси попут дневног центра изврше канал према овом центру. На тај начин дјеца постају корисници дневног центра и међусобном комуникацијом раде на њиховој заштити.

„С обзиром да је просјачење малољетника најчешћи облик искориштавања дјеце у сврху присилног рада, измјеном Закона о дјечијој заштити који налаже обавезно похађање основног образовања у Дистрикту, подстакло се дјецу на похађање наставе и тиме је заштићено њихово право на образовање. На тај начин су склоњени са улице и нису изложени разним опасностима, а више од 110 ученика који се изјашњавају као припадници Ромске националности похађају наставу у Петој основној школи што је много већи проценат у односу на претходне године“, рекла је Сабина Гушо, педагогица у овој школи.

Свјетски дан борбе против дјечијег рада обиљежен је први пута 2002. године, у организацији Међународне организације рада, с циљем подизања свијести и покретања акција у свијету против дјечјег рада и запошљавања дјеце.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img