spot_img
spot_img

Brčko: Prosjačenje i dalje problem

spot_img
spot_img

Širom svijeta danas se obilježava 12. juni „Svjetski dan zaštite djece od prisilnog rada“ čime se želi podsjetiti javnost o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja, prisilnog rada i drugih oblika diskriminacija.

Dječiji rad je kršenje prava svakog djeteta na djetinjstvo, te kršenje svih vladinih temeljnih zadataka i dužnosti da zaštiti djecu, a na svjetskoj razini svako deseto dijete je žrtva iskorištavanja u svrhu rada. U tu svrhu 2015. je osnovan dnevni centar u Brčkom kako bi raznim programima zaštitio djecu od prisilnog rada i obezbijedio im pravo na obrazovanje.

“Trenutno brojimo više od 250 korisnika Romske nacionalnosti, od čega je oko 140 aktivnih članova. Takođe realizujemo i razne programe sa roditeljima jer neophodno je raditi sa cijelom zajednicom. Na razne načine kroz edukativne radionice djelujemo i pokušavamo skloniti djecu sa ulice. Radimo i sa roditeljima jer mnogi od njih nemaju završeno ni osnovno obrazovanje zbog čega im je potrebno ukazati na važnost da njihova djeca pohađaju nastavu u školama”, rekao je Asmir Husić, koordinator brčanskog dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i riziku da to postanu.

Husić kaže da je tokom svih proteklih godina uspješno funkcionisao referalni mehanizam čiji su potpisnici relevantne institucije u Distriktu. Potpisnice ovog mehanizma dužne su da prilikom prepoznavanja djece kojoj su potrebni servisi poput dnevnog centra izvrše kanal prema ovom centru. Na taj način djeca postaju korisnici dnevnog centra i međusobnom komunikacijom rade na njihovoj zaštiti.

„S obzirom da je prosjačenje maloljetnika najčešći oblik iskorištavanja djece u svrhu prisilnog rada, izmjenom Zakona o dječijoj zaštiti koji nalaže obavezno pohađanje osnovnog obrazovanja u Distriktu, podstaklo se djecu na pohađanje nastave i time je zaštićeno njihovo pravo na obrazovanje. Na taj način su sklonjeni sa ulice i nisu izloženi raznim opasnostima, a više od 110 učenika koji se izjašnjavaju kao pripadnici Romske nacionalnosti pohađaju nastavu u Petoj osnovnoj školi što je mnogo veći procenat u odnosu na prethodne godine“, rekla je Sabina Gušo, pedagogica u ovoj školi.

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada obilježen je prvi puta 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img