spot_img
spot_img

Brčko: Promovisana knjiga “Ognjena Marija livanjska” novinara Bude Simonovića

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U organizaciji „Konzervativnog kluba“ Brčko sinoć je u Kulturno administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ promovisana knjiga novinara Bude Simonovića „Ognjena Marija livanjska“.

Autore knjige kaže da je riječ o dokumentarističkoj prozi koja donosi tekstove-svjedočenja preživjelih srpskih žrtava na području Livna 1941. godine. U knjizi koja ima osam izdanja nalaze se imena 1587 stanovnika nekoliko sela sa područja Livna koji su stradali na praznik Ognjene Marije te godine.

„To je jedno gorko svjedočanstvo onoga što se događalo u Livnu i okolini. Došao sam u to mjesto 1990. godine da napišem jednu reportažu o ženi koja je bila više od mjesec dana u jami i preživjela stradanje. Ispostavilo se da mi je ta žena, Stana Crnogorac ispričala da nije bila jedina koja je preživjela i da ih je bilo ukupno 14 u toj jami. Na obroncima Dinare su ustaše 1941. godine u tu jamu ubacili 218 uglavnom žena i djece iz Gornjih i Donjih Rujana“, rekao je Simonović dodavši da su nekim čudom njih četrnaestero preživjeli 45 dana.

On kaže da je ove ljude iz te jame spasio ustaški žandar Vinko Tomaš koji je saznao od jednog mještanina da u jami ima još živih ljudi i uz pomoć italijanske komande, koja je tada štitila preostale Srbe iz tog kraja, uspio da ih spasi.

„Ovo nije knjiga samo o njima nego o svim stradalnicima koji su uspjeli da prežive strahote ali i o onim koji su ostali na dnu jama u okolini Livna“, naveo je Simonović u obraćanju mnogobrojnoj publici.

Knjiga „Ognjena Marija livanjska“, s nepotpunim podacima i na osnovu pričanja malobrojnih preživjelih Srba, štampana je 1991. godine, poslije Simonovićevog boravka na području Livna.

U ime suorganizatora sinoćne promocije Udruženja „Ognjena Marija livanjska“ iz Beograda, Nikola Petrović kaže, da kao mještanin Livna ima moralnu obavezu da baštini kulturu sjećanja na sve ono što se tokom Drugog svjetskog rata desilo narodu iz tog kraja.

„Okupljamo Srbe uglavnom porijeklom iz tih krajeva jer je tema stradanja našeg naroda bila zabranjena u našem zavičaju i mi tu priču pokušavamo u posljednjih 12 godina, od kako sam predsjednik Udruženja, da ispričamo na što više mjesta“, naglasio je Petrović.

U ime Konzervativnog kluba novinare sa ovom knjigom i njenima značajem upoznao je Aleksandar Pajkanović koji je rekao da se aktivnosti kluba nastavljaju promocijama prvoklasnih djela. Književno veče su svojim izvođenjem etno muzike sa područja Dinare uveličale i članice etno-pjevačke grupe „Bosiljak“ iz Brčkog.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img