Brčko: Promovisana knjiga “Amerikanci-srpski dobrovoljci iz SAD”

Povodom stogodišnjice oslobođenja srpskih zemalja u Prvom svjetskom ratu, “Konzervativni klub” u saradnji sa SPKD “Prosvjeta”, sinoć je u upriličio promociju knjige Milana Micića “Amerikanci –srpski dobrovoljci iz SAD”.

“Konzverativni klub”, nedavno osnovano udruženje građana, za cilj ima širenje kulturnih i duhovnih vrijednosti srpskog naroda u Brčkom, pa su se tako odlučili i za promociju ove knjige u prostorijama “Prosvjete”, kojom će obilježiti ovaj jubilej.

- Reklama -

Autor je istakao da je su njegove osnovne istoriografske teme srpsko dobrovoljačko pitanje u Prvom svjetskom ratu, i međuratna kolonizacija, odnosno naseljavanje dobrovoljaca iz dinarskih krajeva Kraljevine SHS, tj. Jugoslavije u Vojvodinu.

“U pitanju su Srbi iz dinarskih krajeva nekadašnje Jugoslavije, koji su kao austrougarski podanici odlazili na rad u Ameriku, i onda iz Amerike za vreme Prvog svjetskog rata odlučili su da svoje živote ulože u istorijsku sudbinu Srbije, otadžbine koju pre toga nikada nisu videli. To je upravo priča o njima”, pojasnio je Micić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime