spot_img
spot_img

Брчко: Промовисан зборник радова “Рађање модерног града – улога породице Кучукалић”

spot_img
spot_img

У Дому Ислахијета синоћ је у Брчком промовисан зборник радова Ћазима Суљевића и Вахидина Прељевића под називом „Рађање модерног града“ – улога породице Кучукалић у урбанизацији Брчког и околине.

Професор на Филозофском факултету у Сарајеву Алмир Башевић промовишући ову књигу рекао је да зборник има седам радова који садрже текстове врхунских историчара и културолога.

„Зборник овог типа обухвата све оне кризе које су одређивале живот у Брчком у вријеме када је породица Кучукалић доселила у Брчко и са различитих аспекта се приказује одлазак Османског царства и долазак Аустроугарске власти те пописује све оно што је ова велика породица оставила у наслеђе Брчком и његовој околини. У том смислу ово је Зборник који показује природу културе јер град показује способност саморефлексије који не смије заборавити велике људе који су допринијели његовом развоју“, рекао је професор Башовић.

Он је навео само неколико најзначајнијих здања која су изграђена од стране ове породице током њиховог најзначајнијег економског и друштвенг периода у Брчком издвојивши при том хотел Посавину, зграду „Палестина“ те зграду поште у центру града.

„Ова се породица не смије заборавити, то је однос града према самом себи и ми имамо несвакидашњу ситуацију да је модерно Брчко настало захваљујући једној породици и да је грађанска култура та да се мора сјећати људи који су је задужили“, нагласио је Башовић.

Он је додао да ова књига прати пут породице Кучукалић од њеног доласка у Брчко и рада у овом граду, до сумирања свега онога што је ова породица допринијела једном граду.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img