Brčko: Produžen pritvor zastupnicima Kojiću i Bogićeviću do dva mjeseca

Pošto je prethodnih dana na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžio pritvor petorici osumnjičenih za izborne neregularnosti na ovom području, nadležni sud postupio je isto i u slučaju osumnjičenih Nenada Kojića* i Radoslava Bogićevića*.

Skupštinskim zastupnicima pritvor je produžen do dva mjeseca zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte, te opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

Otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području u fokusu je rada Tužilaštva Distrikta. Među osumnjičenima su zastupnici u Skupštini Distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije Pejo Mendeš*, Nenad Kojić i Radoslav Bogićević, ali i otac jedne od skupštinskih zastupnica Slavko Blažević*, kome je prije dva dana pritvor takođe produžen. Podsjetimo, pritvor je ranije produžen i Stojanu Bavarčiću*, Jasminu Ravkiću* i Mati Gluhakoviću*. Zbog produženja pritvora osumnjičeni se mogu žaliti Apelacionom sudu Distrikta, no žalbe na ovu mjeru, koje su im ranije redom odbijane, ne zadržavaju niti izvršenje odluka o njenom produženju.

Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti s Policijom Distrikta, Tužilaštvo Distrikta je unutar samo 15 dana otvorilo sedam predmeta protiv osam osumnjičenih. U međuvremenu je ovom tužilaštvu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo na daljnje postupanje još dva slučaja. Radi se o prijavama koje je Centralna izborna komisija BiH izvorno dostavilo na postupanje državnom tužilaštvu koje je, oglasivši se nenadležnim, oba predmeta ustupilo u rad Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

U saradnji s Policijom, Tužilaštvo Distrikta će nastaviti s otkrivanjem i gonjenjem počinilaca krivičnih djela iz date oblasti i na dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, kako bi iz ugla svoje nadležnosti zaštitilo zakonitost, pravilnost i integritet izbornog procesa.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime