spot_img
spot_img

Брчко: Продужен притвор заступницима Којићу и Богићевићу до два мјесеца

spot_img
spot_img
spot_img

Пошто је претходних дана на приједлог Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ продужио притвор петорици осумњичених за изборне нерегуларности на овом подручју, надлежни суд поступио је исто и у случају осумњичених Ненада Којића* и Радослава Богићевића*.

Скупштинским заступницима притвор је продужен до два мјесеца због сумње да су искористили личне документе већег броја грађана пријавивши их за гласање путем поште, те опасности да би утицајем на свједоке могли ометати кривични поступак.

Откривање и процесуирање изборних неправилности на овом подручју у фокусу је рада Тужилаштва Дистрикта. Међу осумњиченима су заступници у Скупштини Дистрикта, који су се поново кандидирали на те функције Пејо Мендеш*, Ненад Којић и Радослав Богићевић, али и отац једне од скупштинских заступница Славко Блажевић*, коме је прије два дана притвор такође продужен. Подсјетимо, притвор је раније продужен и Стојану Баварчићу*, Јасмину Равкићу* и Мати Глухаковићу*. Због продужења притвора осумњичени се могу жалити Апелационом суду Дистрикта, но жалбе на ову мјеру, које су им раније редом одбијане, не задржавају нити извршење одлука о њеном продужењу.

Отварајући нове истраге, надзирући и координирајући истражне активности с Полицијом Дистрикта, Тужилаштво Дистрикта је унутар само 15 дана отворило седам предмета против осам осумњичених. У међувремену је овом тужилаштву, Тужилаштво Босне и Херцеговине доставило на даљње поступање још два случаја. Ради се о пријавама које је Централна изборна комисија БиХ изворно доставило на поступање државном тужилаштву које је, огласивши се ненадлежним, оба предмета уступило у рад Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ.

У сарадњи с Полицијом, Тужилаштво Дистрикта ће наставити с откривањем и гоњењем починилаца кривичних дјела из дате области и на дан одржавања локалних избора, 15. новембра, како би из угла своје надлежности заштитило законитост, правилност и интегритет изборног процеса.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img