spot_img
spot_img

Брчко: Продужен притвор Стојану Баварчићу због незаконитог пријављивања бирача за гласање ван БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поступивши по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ надлежни суд у Брчком продужио је притвор Стојану Баварчићу*, осумњиченом да је искористио личне документе већег броја грађана пријавивши их без њиховог знања за гласање ван БиХ.

Притвор Баварчићу, против кога је најприје отворена истрага због сумње на изборне нерегуларности на овом подручју, продужен је за два мјесеца због опасности да био могао утицати на свједоке и саучеснике.

С обзиром на изразито велики број пријављених бирача за гласање из иностранства, који само у дистрикту Брчко износи 5 180, интензиван фокус рада Тужилаштва Дистрикта посљедних седмица усмјерен је на откривање и процесуирање изборних неправилности на овом подручју.

Предмети из дате области у овом тужилаштву формирају се свакодневно, а кривичне истраге отварају и проширују како по пријавама грађана, односно политичких субјеката, тако и од стране самог Тужилаштва – по службеној дужности.

Због сумњи на злоупотребе у вези с пријављивањем грађана Дистрикта за гласање изван БиХ, ово тужилаштво је у само петнаест дана отворило седам предмета којима је обуватило осам осумњичених лица. Поред Баварчића, међу онима који су обуваћени истрагама су и Пејо Мендеш*, Радослав Богићевић* и Ненад Којић*, активни заступници у Скупштини Брчко дистрикта, који су се поново кандидирали на те функције.

Уз њих, осумњичени за кривична дјела из изборне области су и Славко Блажевић*, отац једне од заступница у локалној скупштини, која је такође поново кандидирана за нови заступнички мандат, те Јасмин Равкић* и Мато Глухаковић*. Због опасности да ће ометати кривични поступак утицајем на саучеснике или свједоке, свима им је одређен једномјесечни притвор у којем се и даље налазе, будући да су им жалбе на изрицање ове мјере редом одбијене.

Будући да и даље постоје околности усљед којих су и притворени, Тужилаштво Дистрикта ће пред надлежним судом тражити продужење ове мјере у односу на све осумњичене, што је случају Баварчића већ и учињено.

Подсјећамо да је Тужилаштво Дистрикта и раније отварало предмете за кривична дјела из изборне области по којима је затим активно поступало. У односу на опће изборе одржане 2018. године, Тужилаштво је формирало три засебна предмета у којима је провело потребне истражне радње, да би их у каснијој фази истраге доставило на надлежност Тужилаштву БиХ. Државно тужилаштво је наставило рад на сва три случаја, резултат чега је недавно подизање оптужница пред Судом БиХ.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img