Брчко: Продужен притвор Мирославу Томићу, због покушаја и припреме тешке крађе - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Продужен притвор Мирославу Томићу, због покушаја и припреме тешке крађе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На приједлог Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, Основни суд у Брчком продужио је притвор Мирославу Томићу (32)* осумњиченом да је прије мјесец у Дубравама, код Брчког, покушао и припремао тешке крађе и од раније недозвољено држао оружје.

Осумњиченом који је осуђиван за слична кривична дјела, али и за убиство суграђанке, притвор је продужен за два мјесеца због опасности да би боравком на слободи могао поновити или довршити покушано кривично дјело.

Тужилаштво спроводи истрагу против Томића због сумње да је током ноћи између 27. и 28. септембра у Дубравама, с циљем прибављања противправне имовинске користи, проваљивањем у угоститељски објекат „108“ покушао тешку крађу. Сумња се да је најприје бацањем камена разбио стакло на прозору објекта, а затим употребом физичке снаге извршио подваљивање прозора на висини од око 210 цм и користећи мердевине закорачио у унутрашњост објекта. Пошто се активирао противпровални аларм осумњичени се, примијећен од власника, удаљио с лица мјеста не завршивши започето дјело – наводи се у наредби о спровођењу истраге. Усто, сумња се да је у том мјесту, од неутврђеног периода па до 30. септембра, када је ухапшен, у помоћном објекту држао ручну бомбу непознате производње. Уз бомбу, Полиција дистрикта Брчко приликом претреса пронашла је на истом мјесту скривена средства за која се сумња да су била намијењена за извршење кривичног дјела тешке крађе, одузела их, те под надзором Тужилаштва наставила процесуирање осумњиченог.

Томић је лишен слободе 30. септембра и сутрадан доведен у просторије Тужилаштва које је, због опасности да би боравком на слободи могао поновити кривично дјело, предложило суду да му одреди притвор. Прихвативиши тужилачки приједлог, суд је донио рјешење о притварању осумњиченог на период од једног мјесеца. Прије истека једномјесечног притвора, Тужлаштво је поднијело приједлог суду да осумњиченом продужи притвор из истих разлога усљед којих му је ова мјера изречена, што је суд у цијелости прихватио. Иако се осумњичени може жалити Апелационом суду Дистрикта, жалба на рјешења о продужењу притвору не задржава његово извршење. С друге стране, Тужилаштво и Полиција интензивно настављају прикупљање доказа за кривична дјела тешке крађе (из члана 281 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), у покушају, недозвољеног држања оружја или експлозивних твари (из члана 365 став (1) Кривичног закона) и припремања кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона).

Подсјетимо, крајем јула окончано је суђење против Томића по оптужбама да је почетком ове године управо у Дубравама извршио провалу у једну породичну кућу, а затим је запалио. За тешку крађу и паљевину, он је пред Основним судом неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора од двије године и шест мјесеци. Због одлуке о санкцији, Тужилаштво је на ову пресуду изјавило жалбу тражећи изрицање строже јединствене казне затвора.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img