Brčko: Problem ukopavanja uginulih životinja i dalje čeka na rješenje

Problem ukopavanja uginulih životinja u Brčko distriktu još nije riješen, jer ova lokalna zajednica nema stočno groblje, a spalionica nije u funkciji.

Problem je što političari ne mogu da se usaglase o ovom pitanju, dok zabrinuti građani ne znaju kome da se obrate kada im ugine životinja.

- Reklama -

Neđo Ilić stanovnik je Mjesne zajednice Gredice u kojoj je nedavno u neposrednoj blizini kuća pronađen uginuli pas. Zato je pozivao sve relevatne institucije tražeći od njih da uklone uginulu životinju, ali su ga samo upućivali na drugu adresu.

“Stanovnika u toj mjesnoj zajednici ima 4.500, a ulica je tako prometna da svakog minuta prolaze djeca i ljudi… Ja sam zvao sve nadležne organe što postoji od Inspekcije do dalje sve jedni na drugog šalju i šalju mene gradonačelniku da njemu se obratim i ja sam se s tim obratio gradonačelniku”, priča Ilić.

“Mi ovdje u Brčkom nismo bili u stanju da iznjedrimo ili predložimo nekoliko lokacija koje bi služile za ukop pasa, šef Odjeljenja za poljoprivredu je predložio tu tačku, nažalost kažem tražene su dodatne konsultacije i evo ja ću u međuvremenu da ponovo insistiram da se to stavi na dnevni red i da izađemo sa bilo kakvim rješenjem”, kaže gradonačelnik Distrikta, Sniša Milić.

Iako je najavljen početak rada mobilne spalionice koja je nabavljena, nezvanično saznajemo da za nju nije izdata lokacijska dozvola, dok, s druge strane, Brčko distrikt nema ni stočno groblje.

“Ali do donošenja prostorno planske dokumentacije potrebno je odrediti to stočno groblje, odrediti najbolju lokaciju pogodnu koja neće zagađivati podzemne vode i vode za piće”, rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta.

Izjavu nadležnih iz Javnog preduzeća Komunalno, koje uz 220 hiljada maraka iz budžeta ima skupštinsko ovlaštenje za brigu o psima, njihovom ukopu i isplati odšteta zbog ugriza, nismo uspjeli dobiti. Problem ukopavanja pasa ostaje, sve dok vlasti ne odluče da ga konačno riješe. A uginulog psa s početka naše priče, prema dojavi našeg sagovornika, na kraju su uklonili inspektori.

 

 

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime