Brčko: Pritvor za bračni par osumnjičeni za uzgoj Indijske konoplje

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor supružnicima P. K. (50)* i K. K. (41), uhapšenim prije dva dana u policijskoj akciji kodnog naziva Korov.

Budući da posjeduju državljanstva drugih država, osumnjičenima za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, jednomjesečni pritvor određen je usljed opasnosti od bjekstva.

- Reklama -

U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH prije dva dana uhapsila je P. i K. K, oboje državljani Hrvatske i Austrije, zbog sumnje da su u mjestu Gornja Skakava, jugozapadno od Brčkog, uzgajali Indijsku konoplju. Oni se sumnjiče da su na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada Indijske konoplje s ukupno 302 stabljike. Usto, oni su u kući u tom naselju držali predmete koji se mogu dovesti u vezu sa uzgojem ove biljke, ali i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena – navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Pošto ih je Policija lišila slobode, nastavljena je kriminalistička obrada slučaja, a u daljem postupku postupajući tužilac Tužilaštva ispitao je osumnjičene i podnio prijedlog da im se, usljed opasnosti od bjekstva, odredi pritvor. Radi osiguranja njihovog daljnjeg prisustva i uspješnog vođenja krivičnog postupka, Osnovni sud Distrikta odredio je pritvor za P. K. i K. K. u trajanju od jednog mjeseca. Nezavisno od odluke po žalbi, koju osumnjičeni mogu izjaviti Apelacionom sudu, Tužilaštvo i Policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365 stav 1 istog zakona BiH).

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime