spot_img
spot_img

Брчко: Преварама са кредитима “згрнуо” 165.000 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предраг Вукосав (60) из Мостара оптужен је да је као припадник злочиначке организације, подизањем кредита с лажним подацима преварио микрокредитну организацију “Еки” и тадашњу Хипо Алпе Адриа банку за 165.000 КМ.

Против њега је оптужницу подигло Тужилаштво Брчко које га терети за продужено кривично дјело превара и удруживање у злочиначку организацију.

Према оптужници, Вукосав је као директор предузећа “Орлов Кук” из Бијељине лично као јемац створио услове за подизање кредита корисницима који су били кредитно неспособни и без имовине. Наводи се да је тако подигнуто пет кредита по 30.000 и један од 15.000 КМ.

Према оптужници, Вукосав је лажним приказивањем чињеница довео у заблуду службенике микрокредитне организације и банке да исплаћују кредите. Како се наводи све се дешавало у периоду од 3. августа до 6. децембра 2007. године, а Вуксан је дјеловао у сарадњи и заједно са Драганом Терзићем, Владимиром Попаром, Жељком Перићем у намјери да себи и другом прибави противправну имовинску корист код микрокредитне организације “Еки” филијала Брчко и Хипо Алпе Адриа банка Тузла.

У оптужници стоји да су особе које су подизале кредите били само формални корисници и да су за своје поступање добијали по 1.000 КМ, док су остатак новца од кредита предавали члановима злочиначке организације.

Истиче се да је оптужени Вукосав у документацији наводио неистините податке за формалне носиоце кредита и јемце, знајући притом да они неће моћи вратити приспјеле мјесечне рате кредита, због чега је лажним приказивањем чињеница довео у заблуду службенике микрокредитне организације и банке. У оптужници стоји да је тако Вукосав као директор фирме “Орлов Кук” био јемац, односно гарантовао за кредите од по 30.000 КМ које су током августа, септембра и децембра 2007. године подигли код МКО “Еки” Брчко лица Д.Т, С.Д, Б.К, М.С. и Д. Т. иако је знао да они неће моћи да враћају кредит нити ће он као јемац намирити одштету.

Како се наводи у оптужници, Вукосав је подизање поменутих кредита од по 30.000 КМ договарао са Попаром и Перићем, а у једном случају и са Терзићем. Наводи се да су носиоци кредита након што су им одобрена средства добили по 1.000 КМ док су остатак новца давали припадницима злочиначке организације, углавном Попари. Оптужница Вукосава терети да је у јулу 2007. године у договору са Терзићем и Браниславом Тодоровићем дао документацију М. Т. носиоцу кредита, лажно га приказујући као запосленика свог предузећа, чиме је довео у заблуду службенике Хипо Алпе Адрија банке, филијала Тузла.

На основу те документацијеј одобрен је кредит М.Т, који је подигао од 15.000 КМ. На тај начин су оштетили поменуту банку.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img