Brčko: Pres-konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka, u organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava i Komisije za ravnopravnost polova u Skupštini je danas održana pres-konferencija.

Govoreći o postignutim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava u Brčko distriktu tokom 2018. godine, Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava, rekao je da su prioriteti Komisije nastavak saradnje s nevladinim sektorom i Antidiskriminacionim forumom.

– To je njihovo formalno učešće u zakonodavnoj aktivnosti jer će nevladin sektor sa marginalizovanim grupama, zajedno s našim komisijama, ukazati na probleme sa kojima se susreću i učestvovati već u fazi izrade smjernica za donošenje zakona – rekao je Kojić. Dodao je da je pred Komisijom niz drugih prioriteta među kojima je i direktna komunikacija predstavnika institucija s predstavnicima nevladinih organizacija.

- Reklama -

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova, zahvalila se nevladinom sektoru na dosadašnjoj saradnji i istakla da su zahvaljujući toj saradnji prepoznali probleme s kojima se suočavaju.

– Zahvaljujući tome pokušali smo i uspjeli da zakonski uredimo pojedine oblasti što potvrđuje donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici – rekla je Ljubojevićeva. Dodala je da osim nedostatka pravne regulative postoji i problem primjene zakona.

Ana Kotur Erkić, aktivistkinja za ljudska prava rekla je da su kroz rad Antidiskriminacionog foruma u nevladinom sektoru do sada prepoznali tri grupe ljudi koji imaju veliku potrebu za poštovanjem ljudskih prava.

– Radi se o nacionalnim manjinama, licima sa invaliditetom i ženama. Ono što je Antidiskriminacioni forum radio jeste okupljanje nevladinog sektora kako bi zajedničkim nastupom mogli adresirati ključne probleme – rekla je Kotor Erkić, ističući da su se skupštinske komisije za ljudska prava i ravnopravnost polova aktivno uključile u rješavanje problema tih grupacija.

Po prvi put ove godine sprovedena je i zajednička aktivnost predstavnika ovih komisija i nevladinih organizacija okupljenih oko Antidiskriminacionog foruma, posjeta Drugoj osnovnoj školi, koju pohađa učenica sa oštećenjem vida i višečlanoj romskoj porodici u naselju Suljagića sokak.
(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime