Brčko: Predstavljena edicija o srpskim vojvodama

U Brčkom je sinoć predstavljena edicija osam knjiga “Srbija 1914-1918” izdavačke kuće “Prometej” koja govori o srpskim vojvodama Radomiru Putniku, Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišiću, Petru Bojoviću i počasnom srpskom vojvodi Franšeu Depereu.

Urednik Izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija rekao je novinarima da edicija sadrži istoriju Srbije i njenih ratovanja od kraja 19. vijeka pa do završetka Prvog svjetskog rata prikazanu kroz srpske velikane koje narod iskreno voli.

“Kod mlađe populacije vojvoda Mišić je najpopularniji, verovatno zbog izreke `Ko sme taj i može`”, rekao je Kolundžija.

On je istakao da je pozitivan odjek, posebno na francuskoj strani, imala i knjiga o francuskom generalu i počasnom srpskom vojvodi Franšeu Depereu, te da je to bio motiv da se ponovo ljepše govori o ratnoj saradnji između Srbije i Francuske u Prvom svjetskom ratu.

Kolundžija je napomenuo da je u izdanju “Prometeja” do sada napravljeno 80 naslova, šest kola po 10 knjiga, te mnogo knjiga van kola koje govore o Srbiji, Srbima i Prvom svjetskom ratu.

Govoreći o pokušajima revizije uloge srpske politike i vojske u Prvom svjetskom ratu, Kolundžija je istakao da nije dobro čim se tako nešto radi, jer revizija Prvog svjetskog rata vodi reviziji Drugog svjetskog rata, te da to znači da se ponovo priprema jedan novi rat.

Kolundžija je naveo da je o tome pisao Mile Bjelajac u svojoj knjizi “Zašto revizija?”.

“Ide se na to da se spere krivica sa onih koji su počeli rat, a to su, pre svega, Njemačka i Austrija i da se prebaci krivica na Srbiju i Rusiju koje uopšte nisu želele rat. Istorija je sklona da se ponavlja pošto su akteri ozbiljne zemlje koje imaju dugoročne planove i ništa ne opraštaju malim zemljama koje su im bile neprijatelji. Mi smo, na nesreću, u takvoj poziciji da moramo da se čuvamo”, poručio je Kolundžija.

Organizator promocije u Brčkom bio je Konzervativni klub koji se bavi očuvanjem srpske kulture i tradicije.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime