spot_img
spot_img

Брчко: Представљен пројекат “Дигитално управљање деминираним земљиштем”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Комисија за европске интеграције Скупштине Брчко дистрикта одржала је данас сједницу на којој је члановима Комисије и представницима Владиних одјељења представљен пројекат “Дигитално управљање деминираним земљиштем на подручју Брчко дистрикта БиХ” организације “Посавина без мина”.

Предсједник организације “Посавина без мина” Свјетлана Павловић истакла је да се овим пројектом нуди јединствено софтверско рјешење како би се на једном мјесту налазили сви подаци о деминираним површинама на подручју Дистрикта.

“Желимо да помогнемо Влади Брчко дистрикта да има све податке на једном мјесту за будуће закупљиваче, инвеститоре и грађане који би само једним кликом на телефону могли да виде о каквом се земљишту ради уколико су заинтересовани за неку парцелу”, појаснила је Павловићева.

Данијел Ђурић, координатор за деминирање у Владином Одјељењу за јавну безбједност рекао је да се тренутно у Дистрикту раде три пројекта деминирања и то “Брчко-исток, Брчко-сјевер и Брчко-запад”, да је реализација прва два почела прошле године, а трећег пројекта прије мјесец дана, те да се сви пројекти раде по новом, убрзаном начину.

“Прва два наведена пројекта су већ 99 одсто реализована. Оперативно су пројекти завршени, преостале су нам завршне активности прије предаје завршне документације и добијања сертификата од БХ МАК-а да су те површине ослобођене од мина. Трећи пројекат обухвата површину од 1 470 000 метара квадратних која се налази у мјесним заједницама Церик, Дубраве и Бијела”, појаснио је Ђурић.

Он је истакао да су новац за финансирање ових пројеката обезбиједиле америчка амбасада и норвешка влада, као и Влада Брчко дистрикта, која сваке године за деминирање издвоји око пола милиона марака буџетских средстава. Ђурић је напоменуо да ће се до краја 2024. године, када би Дистрикт требао бити очишћен од мина, радити још четири пројекта деминирања која обухватају мјесне заједнице Бодериште, Вукшић, Скакаву, Улице, те дио уз обалу ријеке Саве.

Комисија за европске интеграције исказала је пуну подршку пројекту “Дигитално управљање деминираним земљиштем на подручју Брчко дистрикта БиХ”, те предложила да НВО „Посавина без мина„ презентује пројекат градоначелнику Брчко дистрикта БиХ и Влади Брчко дистрикта БиХ, а све ради реализације истог.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img