Brčko: Predstavljen projekat “Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem”

Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta održala je danas sjednicu na kojoj je članovima Komisije i predstavnicima Vladinih odjeljenja predstavljen projekat “Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Brčko distrikta BiH” organizacije “Posavina bez mina”.

Predsjednik organizacije “Posavina bez mina” Svjetlana Pavlović istakla je da se ovim projektom nudi jedinstveno softversko rješenje kako bi se na jednom mjestu nalazili svi podaci o deminiranim površinama na području Distrikta.

- Reklama -

“Želimo da pomognemo Vladi Brčko distrikta da ima sve podatke na jednom mjestu za buduće zakupljivače, investitore i građane koji bi samo jednim klikom na telefonu mogli da vide o kakvom se zemljištu radi ukoliko su zainteresovani za neku parcelu”, pojasnila je Pavlovićeva.

Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Vladinom Odjeljenju za javnu bezbjednost rekao je da se trenutno u Distriktu rade tri projekta deminiranja i to “Brčko-istok, Brčko-sjever i Brčko-zapad”, da je realizacija prva dva počela prošle godine, a trećeg projekta prije mjesec dana, te da se svi projekti rade po novom, ubrzanom načinu.

“Prva dva navedena projekta su već 99 odsto realizovana. Operativno su projekti završeni, preostale su nam završne aktivnosti prije predaje završne dokumentacije i dobijanja sertifikata od BH MAK-a da su te površine oslobođene od mina. Treći projekat obuhvata površinu od 1 470 000 metara kvadratnih koja se nalazi u mjesnim zajednicama Cerik, Dubrave i Bijela”, pojasnio je Đurić.

On je istakao da su novac za finansiranje ovih projekata obezbijedile američka ambasada i norveška vlada, kao i Vlada Brčko distrikta, koja svake godine za deminiranje izdvoji oko pola miliona maraka budžetskih sredstava. Đurić je napomenuo da će se do kraja 2024. godine, kada bi Distrikt trebao biti očišćen od mina, raditi još četiri projekta deminiranja koja obuhvataju mjesne zajednice Boderište, Vukšić, Skakavu, Ulice, te dio uz obalu rijeke Save.

Komisija za evropske integracije iskazala je punu podršku projektu “Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Brčko distrikta BiH”, te predložila da NVO „Posavina bez mina„ prezentuje projekat gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Vladi Brčko distrikta BiH, a sve radi realizacije istog.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime