spot_img
spot_img

Брчко: Право на живот

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прије више о 7 мјесеци супруга и ја смо били у Републици Србији, не туристички, нити авантуристички, већ да примимо другу дозу вакцине против ковида-19.

У то вријеме у БиХ, па ни Брчко дистрикту БиХ, није било вакцина ни на видику, и једина алтернатива је била одлазак у сусједну државу која је вакцинисање омогућила свим држављанима БиХ, без обзира на вјеру и нацију.

Ту могућност је искористило више стотина Брчака, и сви ти људи, као и ја, сада имају велики проблем.

Наиме, Република Србија не дозвољава примање треће дозе страним држављанима из разлога што свака држава тренутно има довољан број вакцина и било би апсурдно да неко иде у другу државу да добије лијек који има у својој локалној заједници.

С обзиром да спадам у изузетно ризичну групу од развоја тешког облика болести ако се заразим ковидом-19, одлучио сам назвати пункт за вакцинацију у својој локалној заједници и заказати вакцинацију како бих смањио могућност тешког обољења. Послије обављеног разговора са женском особом која се јавила, остао сам затечен чињеницом да немам право да примим трећу дозу вакцине у Брчком јер за то немају одобрење.

Након тог разговора обавим још неколико разговора са људима из здравстеног и политичког сектора и добијем информације да се већ расправљало на ту тему међу одговорним лицима у нашем граду, но да не постоји консензус треба ли допустити вакцинацију трећом дозом и коме јер има оних који сматрају да трећа доза вакцине треба бити примљена тамо гдје су примљене и прве двије.

Апсурд је латинска ријеч за бесмисао и управо том ријечју могу прокоментарисати разлоге против права на примање треће вакцине у Брчком.

Трећа доза вакцине је стандард у Европи и свијету, препорука СЗО и свих водећих стручњака из области вирусологије, једни начин заштите од развоја тешког обољења код хроничних болесника и особа са лошијим имунитетом, старих и немоћних. Управо те категорије имају приоритет код вакцинисања трећом дозом у свим државама Европе, али не и у Брчком јер овдје неко мисли другачије.

То “другачије” управо сада угрожава живот оца мојих ћерки и свих грађана наше локалне заједнице који су у истој ситуацији као ја.

Јавно постављам питање онима који мисле “другачије”: Прихватате ли моралну и материјалну одговорност ако неко од нас изгуби живот или трајно наруши здравље усљед заражавања ковидом-19? Ваш одговор ће бити Одлука која ће услиједити у наредним данима…

Божидар Јовић

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img