Brčko: Pravila pravopisa i gramatike kroz mimove

Da su mimovi (engl. meme) postali dio mladenačke kulture, jasno je nastavniku JU Četvrte osnovne škole Brčko, Ernadu Osmiću, koji je to onda odlučio iskoristiti sebi u prilog. Njegovi su učenici sedmog razreda tako dobili pomalo neobičan zadatak: definicije iz pravopisa i gramatike pretočiti u mimove, a rezultat je i više nego zabavan.

Nastavnik Osmić javnosti je postao poznat kada je za svoje sedmaše organizovao ‘hip-hop sedmicu’ kako bi uz pomoć pjesama lokalnih repera lakše shvatili stilske figure, a nedavno je svojim učenicima zadao da u mim konstrukcije pretvore definicije iz pravopisa i gramatike.

- Reklama -

Rezultate svojih učenika je podijelio na vlastitom Fejsbuk profilu, a time je dokazao kako se učenike itekako može zainteresovati i za naizgled dosadan sadržaj, samo ako im se tema približi na način koji će im biti zanimljiv i koji im je blizak.

Upravo takav pristup svome radu ima nastavnik Osmić. ‘Kvaka’ je u razgovoru s učenicima, u praćenju njihovih zanimacija, te na kraju iskorištavanju prilike da se njihovi interesi spoje s nastavnim gradivom.

– U razgovoru s učenicima o tome kako provode slobodno vrijeme, primijetio sam da se koriste rječnikom mimova. Za one koji nisu upoznati sa tim ‘jezikom’ pomalo je teško shvatiti o čemu se tu zapravo radi. U suštini, mimovi (barem oni klasični. Da, postoje već klasični mimovi) sastoje se od slike i natpisa koji ju prati. Ustaljeni mimovi, tj. slike zahtijevaju specifičnu poruku kako bi mim funkcionisao. S obzirom da mi je većina mimova poznata i da sam svjestan da poruku koju želiš da preneseš putem mima moraš pomno izanalizirati kako bi se odabrao odgovarajući mim, odlučio sam učenicima dati zadatak da pokušaju od definicija iz pravopisa i gramatike napraviti odgovarajuće mimeove, objasnio je u razgovoru za srednja.hr nastavnik Osmić kako je došao na samu ideju.

U dva je navrata podijelio radove učenika na Fejsbuku, a objave su podijeljene više od sto puta. No, najbitnije od svega je to da su se učenici zaista ‘zagrijali’ za takav način rada. Spoj je to nečega čime su svakodnevno okruženi, mladenačke kulture, i sadržaja koji moraju naučiti. A kada ste nastavnik pa na hodniku čujete kako učenici razgovaraju o zadatku koji ste im zadali i stvarno se trude iskazati, to onda znači da ste uspjeli.

– Rezultat je i mene iznenadio. Predložio sam jedan mim i pokazao im koncept. Nakon toga uslijedio je niz mimova koji su učenici počeli da prave i da mi šalju u inboks. Evo danima slušam čak i na hodnicima tokom malih odmora razgovore ko će ‘ubosti’ najbolji mim za neku definiciju. Učenici o tim definicijama moraju mnogo razmišljati kako bi suštinu iste prenijeli u jezik memova, pa mi se čini da su itekako investirani u nastavu, dodaje Osmić.

Moji učenici sedmog razreda su danas definicije iz gramatike i pravopisa preveli u memove.

Posted by Ernad Osmić on Wednesday, October 24, 2018

 

 

 

 

(srednja.hr/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime