spot_img
spot_img

Brčko: Pranje para uz pomoć olakšica za izvoz usluga

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poreska uprava Brčko distrikta priprema izmene Zakona o porezu na dobit, kako bi rešili problem koje su izazvale poreske olakšice uvedene 2012. godine.

Biće izmenjene odredbe koje se odnose na olakšice kod izvoza usluga, jer su se tu javili najveći problemi.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave, kaže da nemaju pravne mehanizme kojima mogu utvrditi da se ne radi o izvozu usluga, već fiktivnom prometu.

– Jedna od olakšica omogućava poreskom obvezniku da se u celosti, odnosno u dvostrukom iznosu oslobodi od plaćanja do visine obračunatog poreza na dobit i jedino u Brčko distriktu imaju ovakve olakšice. Možete registrovati firmu u Brčkom, preneti određene vrste usluga fiktivno na firmu u inostranstvu i poslovati preko firme u Brčkom koja ne poseduje ništa osim registracije – kaže Trifković. Objašnjava da u takvim slučajevima matična firma daje poslove firmi u Brčkom koja radi usluge za firmu u inostranstvu i da se pretpostavlja da je reč o fiktivno izdatim fakturama.

– Novac kojim ove firme rade plaćanja između sebe za obavljene usluge, zbog olakšica, prođe kroz obračunski sistem oporezivanja sa nulom i tako novac koji može biti i iz ilegalnih tokova, može biti opran, odnosno kroz ovo oporezivanje može doći u legalne tokove. Taj se novac vraća kroz dividendu u matičnu firmu, a oštećeni smo i mi i zemlje sedišta matične firme jer se porez neće platiti nigde – pojašnjava Trifković.

Dodaje da nije reč o masovnom izbegavanju poreza, ali je uočeno da je ono učestalo nakon donošenja ovih olakšica. O neophodnosti izmene Zakona o porezu na dobit nedavno je bilo reči i u Skupštini Brčko distrikta, nakon čega su u Poreskoj upravi pokrenuli aktivnosti koje treba da daju drugačija rešenja.

– Ovo valja menjati zbog zaštite Brčko distrikta. Nemamo razloga da podstičemo delatnosti koje su u suficitu kao što su različite vrste usluga, a ni u entitetima ne postoji ova vrsta norme, postoje olakšice ali su one ograničavajuće – kaže Trifković. On dodaje da će zbog postojećih rešenja prihodi od poreza na dobit ove godine biti manji, jer se poreskim obveznicima svakodnevno potpisuju rešenja o izmeni akontacije i njenom umanjenju zbog izvoza ili ulaganja.

Međutim, kod proizvodne delatnosti, gde su i najveća ulaganja, postignut je dobar efekat.

Obveznicima koji investiraju novac u opremu i zemljište radi se umanjenje poreske osnovice do 50 odsto obračunate dobiti, a obveznik koji ostvarenu dobit uloži u proizvodnu delatnost u celosti je oslobođen oporezivanja dobiti.

Stoga će nova rešenja i dalje sadržavati olakšice za proizvodne delatnosti s tim da će se jasno propisati uslovi koje obveznici moraju ispuniti kako bi prilikom obračunavanja poreza na dobit ostvarili olakšice.

Prikupljeno 12 miliona KM od poreza

Protekle godine po osnovu poreza na dobit prikupljeno je 12,7 miliona KM, čime je plan prihoda ostvarenih po ovom osnovu bio veći za 26 odsto. U prvih pet meseci ove godine naplaćeno je oko 5 miliona KM, što je za 7 odsto više od planiranog.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img