Brčko: Povećan materinski dodatak

Nakon cjelodnevnog zasjedanja poslanici Skupštine Brčko distrikta prekinuli su sinoć 30. redovnu sjednicu i njen nastavak zakazali za 6. jun 2018. godine.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH u drugom čitanju. S ciljem jačanja podrške pronatalitetnoj politici amandmanima su poboljšana prvobitna rješenja posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona materinski dodatak je sa dosadašnjih 15 posto povećan na 50 posto prosječne mjesečne neto plate u Brčko distriktu i iznosiće 416 KM mjesečno umjesto dosadašnjih 125 KM. Osim toga materinski dodatak će se isplaćivati u periodu od dvanaest (12) mjeseci za svako novorođeno dijete u porodici, a za blizance u periodu od osamnaest (18) mjeseci. Godišnji iznos sredstava potrebnih za ovu namjenu iznosi 1.137.000 KM.

- Reklama -

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH koji je takođe poboljšan amandmanskim djelovanjem između dva čitanja. Novčani iznos dodatka za njegu i pomoć drugog lica obračunavaće se prema stepenu zavisnosti korisnika. Za korisnike koji su potpuno zavisni dodatak za njegu i pomoć drugog lica će iznositi 25 posto, za tešku zavisnost 18 posto, umanjenu zavisnost 12 posto i malu zavisnost 7 posto prosječne plate ostvarene u Distriktu u prethodnoj godini. Lica sa potpunom i teškom zavisnošću imaće i pravo na personalnu asistenciju, a izmjenama i dopunama ovog zakona obuhvaćena su i djeca sa rijetkim oboljenjima. Finansijska sredstva koja su potrebna za ove namjene na godišnjem nivou iznose oko dva miliona KM.

U drugom čitanju je usvojen Nacrt zakon o izmjenama i dopuni Zakona o upravnom postupku, a poslanici su razmatrali i u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

Usvojeno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

Sjednica je prekinuta nakon rasprave o cjenovniku usluga prikupljanja i odvoza smeća JP “Komunalno Brčko“ i biće nastavljena za dvije sedmice.

Skupštinskom zasjedanju prethodila je prezentacija Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta.

– Zalažem se da se u zakon ugradi sve što je potrebno kako se ne bi ugrozio princip pravednosti oporezivanja – rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije nakon rasprave u kojoj su poslanici iznijeli niz primjedbi i dodao da bi zakon trebalo da bude u primjeni od 1. januara 2019. godine.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da će Vlada uskoro razmatrati i utvrđivati nacrt izmjena i dopuna ovog zakona.

– Sve ono što je predmet opravdanih primjedbi i kritika može se ispraviti kroz amandmansku proceduru a na nama je da pokažemo da smo zaista opredijeljeni da uvedemo fiskalizaciju – rekao je Milić.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime