Brčko: Povećan broj pasa koje vlasnici dovode u azil jer ih ne mogu izdržavati

Šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja pri JP „Komunalno Brčko“ Željka Tomić izjavila je danas da je ovaj Sektor od 2008. godine uklonio više od 20.000 pasa lutalica sa teritorije Brčko distrikta.

Ona je rekla da je u tom periodu udomljeno oko 2.000 pasa koji su pronašli nove vlasnike, ali da je pojavom pandemije interes za udomljavanje opao.

- Reklama -

Prema njenim riječima, smanjen je interes za udomljavanje pasa, ali je povećan broj pasa koje vlasnici dovode u azil jer ih ne mogu izdržavati.

„Poslednjih sedam godina imali smo odličnu saradnju sa partnerima iz Austrije koji su redovno dolazili po pse i udomljavali ih u svojoj zemlji, ali je i ta aktivnost zbog pandemije trenutno obustavljena“, rekla je Tomić.

Ona je istakla da je najveći nedostatak Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja nepostojanje ukopne jame u distriktu.

„Brčko nema svoju teritoriju za ukopnu jamu, niti ima izgleda da se u narednom periodu taj problem riješi. Naši kapaciteti su prepunjeni i uginule životinje moramo smiještati u šest hladnjača, dok se problem sa ukopom uginulih životinja trajno ne riješi“, naglasila je Željka Tomić.

Ona je za 14. maj ove godine najavila i 10. izložbu pasa mješanaca, koja će u saradnji sa Kinološkim savezom Brčko distrikta, biti održana u našem gradu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime