Brčko: Povećan broj pacijenata sa virozama, gripe još nema - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Povećan broj pacijenata sa virozama, gripe još nema

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Stigli su nam hladni dani i niske temperature, a sa njima i prehlade. U Službi porodične medicine u Brčkom kažu da je poslednjih dana povećan priliv pacijenata sa simptomima viroza, ali da se još uvijek ne može govoriti o gripi.

Specijalista porodične medicine u Brčkom doktorica Maksida Jašarević napominje da se viroze trenutno pojavljuju najviše kod školske populacije, a kod kojih je i prenošenje ovakvih viroza vrlo lako, u zatvorenim kolektivima poput škola.

„Radi se uglavnom o simptomima prehlade i infekcijama gornjeg respiratornog trakta, curenju nosa, kašlju, blago povišenoj tjelesnoj temperaturi, ali i bakterijskim infekcijama upale grla i krajnika“, kaže doktorica Jašarević.

Prema njenim riječima bilježe se i sporadični slučajevi korone koja više nije onog intenziteta kao prethodnih godina nego se više radi o virusnoj infekciji gornjih respiratornih organa.

O tome da li na području distrikta Brčko ima zabilježenih slučajeva velikog kašlja doktorica Jašarević kaže da prema njenim informacijama do sada nije potvrđen ni jedan slučaj velikog kašlja kod pacijenata u Brčkom.

Specijalista porodične medicine doktorica Jašarević na kraju podsjeća građane da u cilju zaštite od svih ovih viroza koje su karakteristične za ovaj zimski period, moraju voditi računa o ličnoj higijeni, često prati ruke, provjetravati prostorije posebno one u kojima boravi više osoba.

Kada je riječ o ishrani preporučuje se hrana koja sadrži dosta vitamina, dosta voća i povrća, tečnosti, limunade i toplih napitaka.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img