Brčko: Povećan broj oboljelih od karcinoma dojke

Broj novootkrivenih karcinoma dojke u Brčko distriktu je, u posljednje dvije godine, preko četrdeset slučajeva godišnje i prestavlja značajno povećanje u odnosu na prosjek u zadnjih deset godina kada je taj broj godišnje iznosio oko 25.

“Na ovo povećanje je utjecalo više makro faktora, no lokalno gledajući na našem području faktori uzroka povećanja broja oboljelih se mogu pripisati i ratnim dejstvima i posljedicama bombardovanja. No, najvažnija je promjena svijesti kod žena pa sada one češće dolaze na preventivne preglede koji i nakon otkrivanja karcinoma značajno povećavaju procenat izlječenja”, rekao je za Radio Brčko dr Stanislav Mihajlović spec. hirurg i subspecijalista onkolog u brčanskoj Bolnici.

Ključno je da žene što češće vrše samopreglede, te da se, ukoliko otkriju bilo kakvu promjenu na dojci, obrate ljekaru. Te promjene odnosno simptomi koji mogu upućivati na karcinom dojke su čvorić u dojci, crvenilo, bol u bradavici, iscjedak iz bradavice, uvlačenje bradavice, promjena oblika dojke, promjene na koži dojke, osjetljivost dojke i bol u dojci. Govoreći o riziko – faktorima koji mogu doprinijeti razvoju karcinoma ključni su svakako genetske predispozicije, izlaganje zračenju, nerađanje, izostanak dojenja, povećanje tjelesne mase, ali i ukupno stanje organizma pacijentice gdje je stres neizostavan.

- Reklama -

Brčko distrikt i zdravstveni sistem ove lokalne zajednice na žalost još uvijek nemaju Registar malignih oboljenja čiji bi podaci rađeni po međunarodnim standardima pokazali koliki je stepen oboljenja stanovnika distrikta od svih malignih oboljenja u odnosu na neka druga područja u BiH i zemlje regiona.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime