spot_img
spot_img

Брчко: Потврђена оптужница против тројице чланова Комисије за запошљавање

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против тројице службеника у Влади Дистрикта због сумње да су искориштавањем положаја или овлаштења у поступку запошљавања фаворизовали више кандидата на штету других.

Илија Г. (51), Ведад П. (58) и Мићо С. (58) оптужени су да су као чланови Комисије за запошљавање у органима јавне управе за избор кандидата на радно мјесто Радник у Јединици физичко-техничког осигурања међу 71 кандидатом фаворизирали дванаест изабраних. У намјери да им прибаве корист у виду избора они су им приликом провођења усменог дијела интервјуа додјељивали максималан број бодова, док то нису учинили ни једном другом кандидату – наводи се у оптужници. Они се с тим у вези терете да су, знајући да има додатне бодове као дијете погинулог борца и самохрани родитељ, на усменом дијелу теста једном кандидату дали знатно мањи број бодова, у намјери да га спријече да на ранг листи заузме једно од првих дванаест мјеста.

Оптужницом потврђеном пред Основним судом Дистрикта, Тужилаштво их терети да су искориштавањем службеног положаја и овлаштења прибавили другом корист и другом нанијели штету. С тим у вези, оптужени су за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења (из члана 377 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) с прописаном казном затвора од шест мјесеци до пет година.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img