Brčko: Potvrđena optužnica protiv trojice članova Komisije za zapošljavanje

- Reklama -

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv trojice službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su iskorištavanjem položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja favorizovali više kandidata na štetu drugih.

Ilija G. (51), Vedad P. (58) i Mićo S. (58) optuženi su da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto Radnik u Jedinici fizičko-tehničkog osiguranja među 71 kandidatom favorizirali dvanaest izabranih. U namjeri da im pribave korist u vidu izbora oni su im prilikom provođenja usmenog dijela intervjua dodjeljivali maksimalan broj bodova, dok to nisu učinili ni jednom drugom kandidatu – navodi se u optužnici. Oni se s tim u vezi terete da su, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa jednom kandidatu dali znatno manji broj bodova, u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih dvanaest mjesta.

- Reklama -

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo ih tereti da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili drugom korist i drugom nanijeli štetu. S tim u vezi, optuženi su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime