spot_img
spot_img

Brčko: Potrošačka korpa za jednu porodicu oko tri hiljade KM

spot_img
spot_img

Prosječna četvoročlana porodica da bi pokrila osnovne životne troškove tokom jednog mjeseca treba da izdvoji nešto manje od tri hiljade KM. Svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica najviše penzionerima otežavaju svakodnevni život.

Sindikalna potrošačka korpa u BiH za mjesec jun iznosi 2.768 KM, izračunao je Savez samostalnih sindikata. Prosječna plata isplaćena za april bila je 1.233 KM, minimalna plata je 596 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 44,54 odsto, a minimalnom 21,53 odsto.

Prosječna plata isplaćena u FBiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosi 1.275 KM, a minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Minimalna plata u Republici Srpskoj je za 104 KM veća, a opet nedovoljna za osnovne životne troškove.

Iz Sindikata Brčko distrikta poručuju da je nezadovoljstvo radnika sve veće i to posebno realnom sektoru. Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić kaže da je razlog povećanja potrošačke korpe u BiH, pa i kod nas u Distriktu, poskupljenje hrane, a ona procentulano najviše uzima učešće u procentualnom izračunavanju visine potrošačke korpe.

Iz Sindikata kažu da je potrošačka korpa za juni mjesec ove godine povećana za 19 KM u odnosu na mjesec ranije i da je to trend sveopšteg poskupljenja u BiH, koje je vidljivo i u Distriktu.

Babić je rekao da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u BiH te minimalni troškovi života četvoročlane porodice.

„Da bi se izračunala potrošačka korpa jedne četvoročlane porodice izdvaja se 42,51 odsto troškova za prehranu, 14,19 odsto na stanovanje i komunalne usluge, potom 10,91 odsto na odjeću i obuću, a na obrazovanje i kulturu se izdvaja 11,28 odsto“, naveo je Babić dodavši da za prevoz treba izdvojiti 5,02 odsto a na održavanje domaćinstva još 7,28 odsto kao i na nabavku higijene i održavanje zdravlja dodatnih 8,81 odsto.

Pitali smo naše sugrađane kako jedna četvoročlana porodica sa ovim primanjima može da pokrije osnovne životne troškove i rekli su nam da sa današnjim primanjima ako oba starija člana porodice rade mogu pokriti jedva 80 odsto troškova života, te da im je potreban neki dodatni posao.

Iz Sindikata navode da su prilikom izrade potrošačke korpe u obzir uzeti minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih je jedno srednjoškolac, a drugo osnovac.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img