Brčko – potencijalni turistički biser

Brčko – na obali Save i u zagrljaju Majevice, Semberije i Posavine krije nedovoljno iskorišćene turističke potencijale.

Bogato istorijsko gradsko jezgro, brojni hoteli i restorani, ovaj grad u Posavini čine primamljivim i za turiste, i za prolaznike. Uz rijeku Savu, tu je i seoski turizam.

- Reklama -

Rijeka Sava, plodne ravnice Semberija i Posavina, planina Majevica, netaknuti su biseri turističke ponude.

– Velike mogućnosti razvoja turizma u Brčko distriktu, još uvijek se svode u brojnim sferama na potencijale. Te potencijale treba adekvatno valorizovati i pretvoriti ih u klasične turističke proizvode – istakao je Aleksandar Đurić, iz kancelarije za turizam Distrikta Brčko.

Bogato istorijsko gradsko jezgro, brojni hoteli i restorani, Brčko, kao staru varoš čine primamljivim i za turiste namjernike i prolaznike. Uz ljepote Save, tu je i seoski turizam.

– Ovdje sam našao svoj mir u uživam u ovome. Da li će se to meni isplatiti ili neće, nema veze. Nije ni bitno ali je bitno da ostane, ovim generacijama, koje ostaju iza mene – kaže Vasilije Kisić iz Gornjeg Brezika.

Igor Miličević, iz Udruženje građana “Iks centar” Brčko poručuje:

– Pa može se reći da koristimo i ne koristimo. Na neki način, zadnjih godina ima dosta manifestacija koje se održavaju na vodi. Tipa maraton, plivanje na otvorenom, ima razne regate, ima sportskih događaja u pecanju – rekao je Miličević.

Gastronomska karta nudi i tradicionalnu i savremenu kuhinju. A tu su i brojne manifestacije.

– Pored te gatrso ponude, koju mi organizujemo, koju mi nudimo naravno, imamo i određeni broj manifestacija. Imamo manifestaciju Guča u Brčkom, koja se već tradicionalno organizuje – istakao je Slobodan Aleksić, restorater Brčko.

Jelena Radovanović, diplomirani turizmolog, ističe važnost edukacije.

– To je ono upravo na čemu radimo, da edukujemo ljude, da ih naučimo i da im pokažemo, koliko dobar proizvod naša zemlja može da da – naglasila je Radovanović.

Turizam pokreće i druge privredne grane. Saobraćaj, trgovinu, zanatstvo, ugostiteljstvo, ruralni razvoj i druge djelatnosti.

– Već 18, 19 godina održavamo sajam privrede, koji ima izuzetno dobre rezultate, koji je svake godine, bolji i bolji. I ne vidim, ni jedan razlog, zašto ne bismo održali jedan sajam turizma – ističe Jelenko Ilić, iz Privredne komore distrikta Brčko.

Slično razmišlja i Nikola Stojišić, turistički radnik iz Brčkog.

– Možda je ovo vrijeme da se okrenemo razvoju domaćeg turizma i da iskoristimo prirodne kapacitete, koje posjedujemo ali za tako je potrebno ulaganje u nove sadržaje – naglašava Stojišić.

Dobra promocija i komunikacija, prvi su koraci turističke autentičnosti i prepoznatljivosti. Sve to otvara mogućnost da Brčko, postane varoš u koju, mnogi rado svraćaju, kao svoju omiljenu turističku destinaciju.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime