spot_img
spot_img

Брчко – потенцијални туристички бисер

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко – на обали Саве и у загрљају Мајевице, Семберије и Посавине крије недовољно искоришћене туристичке потенцијале.

Богато историјско градско језгро, бројни хотели и ресторани, овај град у Посавини чине примамљивим и за туристе, и за пролазнике. Уз ријеку Саву, ту је и сеоски туризам.

Ријека Сава, плодне равнице Семберија и Посавина, планина Мајевица, нетакнути су бисери туристичке понуде.

– Велике могућности развоја туризма у Брчко дистрикту, још увијек се своде у бројним сферама на потенцијале. Те потенцијале треба адекватно валоризовати и претворити их у класичне туристичке производе – истакао је Александар Ђурић, из канцеларије за туризам Дистрикта Брчко.

Богато историјско градско језгро, бројни хотели и ресторани, Брчко, као стару варош чине примамљивим и за туристе намјернике и пролазнике. Уз љепоте Саве, ту је и сеоски туризам.

– Овдје сам нашао свој мир у уживам у овоме. Да ли ће се то мени исплатити или неће, нема везе. Није ни битно али је битно да остане, овим генерацијама, које остају иза мене – каже Василије Кисић из Горњег Брезика.

Игор Миличевић, из Удружење грађана “Икс центар” Брчко поручује:

– Па може се рећи да користимо и не користимо. На неки начин, задњих година има доста манифестација које се одржавају на води. Типа маратон, пливање на отвореном, има разне регате, има спортских догађаја у пецању – рекао је Миличевић.

Гастрономска карта нуди и традиционалну и савремену кухињу. А ту су и бројне манифестације.

– Поред те гатрсо понуде, коју ми организујемо, коју ми нудимо наравно, имамо и одређени број манифестација. Имамо манифестацију Гуча у Брчком, која се већ традиционално организује – истакао је Слободан Алексић, ресторатер Брчко.

Јелена Радовановић, дипломирани туризмолог, истиче важност едукације.

– То је оно управо на чему радимо, да едукујемо људе, да их научимо и да им покажемо, колико добар производ наша земља може да да – нагласила је Радовановић.

Туризам покреће и друге привредне гране. Саобраћај, трговину, занатство, угоститељство, рурални развој и друге дјелатности.

– Већ 18, 19 година одржавамо сајам привреде, који има изузетно добре резултате, који је сваке године, бољи и бољи. И не видим, ни један разлог, зашто не бисмо одржали један сајам туризма – истиче Јеленко Илић, из Привредне коморе дистрикта Брчко.

Слично размишља и Никола Стојишић, туристички радник из Брчког.

– Можда је ово вријеме да се окренемо развоју домаћег туризма и да искористимо природне капацитете, које посједујемо али за тако је потребно улагање у нове садржаје – наглашава Стојишић.

Добра промоција и комуникација, први су кораци туристичке аутентичности и препознатљивости. Све то отвара могућност да Брчко, постане варош у коју, многи радо свраћају, као своју омиљену туристичку дестинацију.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img