spot_img
spot_img

Брчко: Постављени контејнери за прикупљање амбалажног отпада од пестицида који се користе у пољопривреди

spot_img
spot_img

Данас су на подручју Брчко дистрикта, на двије сабирне тачке у Маочи и Шаторовићима, постављени контејнери за прикупљање амбалажног отпада од пестицида који се користе у пољопривреди.

Ова активност се проводи у оквиру пројекта „Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс) у индустријском и сектору управљања отпадом у БиХ“. Пројекат имплементира УНДП у Босни и Херцеговини, а финансиран је од стране Владе Шведске. Пројект се одвија у шест градова у Босни и Херцеговини (Живинице, Брчко, Градишка, Лакташи, Бијељина, Оџак).

Осим постављања контејнера, подјељене су произвођачима и адекватне вреће за прикупљање амбалажног отпада и заштитна опрема у виду заштитних одијела, рукавица, маски, наочала и промотивног материјала. У Маочи је контејнер постављен на површинама компаније „Маочанка Commerce“ д.о.о., а у Шаторовићима на површинама компаније „Soff“ д.о.о.

Незбринути амбалажни отпад од пестицида загађује земљиште, подземне воде, ријеке, потоке итд. На тај начин токсичне материје доспјевају у водне токове, биљке, а преко њих у животињски свијет и на крају, човјека. Правилним одлагањем амбалажног отпада у пољопривреди смањују се количине отпада, чува се животна средина и здравље људи, штеди се новац, ствара се основа за циркуларну економију, рециклирање итд.

Сав амбалажни материјал након кориштења постаје отпад, и мора бити прописно испражњен и очишћен. Потребно је примјенити тзв. „Троструко испирање“ , односно испрати најмање три пута чистом водом, осушити амбалажу и прикладно складиштити.

Складиштење се изводи тако што се у кесу стави цедуља са именом, презименом и адресом пољопривредног произвођача, и означена врећица се одлаже у контејнер.

*За све произвођаче који желе бити дио ове акције, а који конзумирају најмање 5м3 амбалажног отпада могу се регистрирати за бесплатно преузимање на мјесту настанка путем мејла: maid.h@kemeko.ba.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img