Brčko: Posmrtnice osuđenog ratnog zločinca na zgradi Suda i Tužilaštva

Udruženje porodica srpskih nestalih i poginulih boraca i civila rata opštine Brčko, Brčko distrikt BiH, ovim putem obavještava javnost da je na zgadi pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH u kojima se nalazi Osnovni i Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, te Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, na oba ulaza vidno istaknuta posmrtnica presuđenog ratnog zločinca Mensura Đakića.

Postavljamo pitanje pravosudnim vlastima, rukovodiocima navedenih institucija presjedniku Osnovnog i Apelacionog suda, glavnom tužiocu da li oni podržavaju ovaj čin i da li je to postupak u cilju izgradnje povjerenja građana u pravosudne institucije ili nije.

Udruženje je iznenađeno ovakvim postupkom, smatra da je postvljanje posmrtnica na pravosudne institucije veličanje ratnog zločina i ratnih zločinaca, da istitucije koje trebaju da procesuiraju ratne zločine i daju satisfakciju žrtvama njihovim porodicama i građanima srpske nacionalnosti ovim svojim potezom pokazuju da to čine, veličanjem presuđenog ratnog zločinca.

Nedopustivo je i necivilizacijski da se tako nešto desi, da se pravosudne institucije svrstaju na jednu stranu i da svojim postupanjem prekrajaju istinu i veličaju zločine nad srpskim narodom u proteklom građanskom ratu.

Pozivamo da se rukovodioci navedenih institucija ograde od ovakog postupka, da odgovorne sankcionišu i da upute izvinjenje srpskim žrtvama rata za ovaj čin.

U Brčkom, 09.07.2021 Udruženje porodica
srpskih nestalih i poginulih boraca i civila rata
Opštine Brčko, Brčko distrikt

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime