Brčko: Poreski obveznici neće biti kažnjeni zbog kašnjenja fiskalizacije

Poreska uprava Brčko distrikta od ponedeljka je pokrenula proces fiskalizacije, tako što su inspektori ove ustanove na terenu izvršili inicijalnu fiskalizaciju, odnosno dodatno plombirali nekolicinu već prodatih fiskalnih uređaja.

„Dobili smo informaciju od servisera da je došlo do prodaje određenog broja fiskalnih uređaja, i naši inspektori su otišli kod njih kako bi fiskalne uređaje za koje su se odlučili naši poreski obveznici, pored već postavljene plombe proizvođača, dodatnom plombom zaštitili od bilo kakve intervencije“, pojasnio je za Radio Brčko direktor Poreske uprave Miodrag Trifković.

Trifković ističe da će u Distriktu biti instalirano ukupno oko 3.000 fiskalnih uređaja, naglasivši da se zbog određenih tehničkih i drugih poteškoća koje je imala Poreska uprava, sa ovim procesom već kasni oko mjesec dana.

- Reklama -

„Represivnih mjera prema obveznicima iz prve grupe po Odluci o dinamici fiskalizacije koji nisu izvršili fiskalizaciju na vrijeme neće biti jer oni nisu krivi za ovo kašnjenje. Apelujem na njih da odmah zaključe ugovore sa serviserima o kupovini fiskalnog uređaja kako bi Poreska uprava mogla završiti svoj dio posla i dostići planirani tempo fiskalizacije. U prvu grupu spadaju apoteke, benzinske pumpe, igre na sreću, uslužna zanimanja kao što su ugostiteljstvo i frizeri. To je grupa koja je već trebala biti fiskalizovana“, dodao je Trifković.

Prema njegovim riječima, svaki poreski obveznik veoma lako, putem internet stranice Direkcije za finansije df.bdcentral.net može naći Odluku o dinamici fiskalizacije, odnosno u koju grupu spada i do kada je dužan zaključiti ugovor o kupovini fiskalnog uređaja.

On je podsjetio da su, za razliku od dosadašnje registar kase, fiskalni uređaj i softver zaštićeni i niko ništa ne može mjenjati bez Poreske uprave, ustvari više neće biti moguće izbjegavanje prikazivanja prihoda, odnosno umanjivanje osnovice.

„To će svakako uvećati prihod po osnovu poreza na dobit i poreza na dohodak u budžet Brčko distrikta. Mišljenja sam da će prihodi, naročito u oblasti poreza na dohodak, porasti najmanje za 30 posto, kao također i poreza na dobit. U ovoj prvoj godini mislim da ukupno neće premašiti tri miliona dodatno utvrđenih obaveza, jer će se to praktično potrošiti za fiskalizaciju“, kazao je Trifković.

Rok za fiskalizaciju, odnosno do kada svi poreski obveznici moraju imati fiskalne uređaje, je 30. juni, međutim, Trifković naglašava da smatra da se taj rok neće moći ispoštovati, iako će Poreska uprava učiniti dodatne napore da se taj proces što prije završi.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime