Brčko ponovo bez vakcina

Brčko je ponovo ostalo bez obaveznih vakcina za djecu, što je zabrinulo mnoge roditelje.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo, dr Anđa Nikolić potvrdila je danas za Infobrcko.com da je objavljen tender, te da očekuje da će u narednom periodu biti ponuda kako bi se riješio taj problem.

- Reklama -

“Mi smo objavili tender i prevazišli smo sve probleme. Očekujemo da će u narednom periodu biti ponuda i da ćemo ovo riješiti. Mi smo sa Agencijom za lijekove BiH te probleme prevazišli i napravili smo dogovor kako ćemo to riješiti uz njihovu preporuku. Mi moramo ispoštovati i zakonske procedure, ali ponavljam, teder je objavljen i mi očekujemo da ćemo imati ponude, što nam je najvažnije i da ćemo ovaj problem okončanti u što kraćem roku”, kaže Nikolić.

“Radi se o vakcinama za obaveznu vakcinaciju djece i petovalentnih vakcina nemamo. Mi smo pokušali da pozajmimo, jer smo se uvijek tako snalazili dok je tender u proceduri. Trenutno ne raspolažu ni Republika Srpska ni Federacija sa nekim količinama koje bi nam pozajmili, tako da čim se dodijeli ugovor mi ćemo krenuti da nam dobavljač dostavi vakcine. Ovo neće ostaviti nikakvog traga na imunitet djece i bitno je da budu u toku godine vakcinisani. Ovaj proces oko vakcina očekujemo da se okonča za dva mjeseca”, dodala je Nikolić.

Podsjećamo, nedavno je u Republici Srpskoj pokrenut prekršajni postupak protiv četiri roditelja koji su bili izričito protiv vakcinacije.

Takođe, u Brčkom je početkom marta održan simpozijum medicinskih sestara i tehničara na temu “Vakcinacija – izazov 21. vijeka”.

 

 

 

 

 

 

 

(infobrcko.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime