Brčko: Policija poziva građane na oprez

Analizirajući stanje lične i imovinske sigurnosti građana, uočeno je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove, kao i da su prisutne krađe vozila, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U skladu sa tim, u Policiji Brčko distrikta BiH sačinjeni su planovi preduzimanja mjera i radnji kojima je cilj prevencija ovih krivičnih djela kroz pojačan operativni rad na terenu, kao i pojačan nadzor i praćenje lica sklonih vršenju imovinskih krivičnih djela.

- Reklama -

“Rad policijskih službenika biće znatno efikasniji ako građani i sami preduzmu određene aktivnosti na zaštiti svoje imovine, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim postupanjem umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju istih, otuđila ili ugrozila imovinu građana”, kažu iz Policije.

Na bazi dosadašnjih iskustava, Policija građanima savjetuje sljedeće:

– Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko ćete biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.
– Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu.
– Uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti.
– Ako idete na godišnji odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, komšija) kome ćete povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamolite ga da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi.
– Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu, odmah pozovu Policiju (122), čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi.
– Ne spuštajte roletne do kraja na prozorima, jer kriminalci i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.
– Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja.
– Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer kriminalci znaju za ta “skrivena mjesta”.
– Ne pričajte svima da putujete na ljetovanje i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama ili “Fejsbuku”.
– Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savladavanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer kriminalci to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.
– Na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.
– Svoja vozila parkirajte u garaže, u svoja dvorišta ili na osvijetljena mjesta.
– Na svojim vozilima ugradite sigurnosne sisteme.
– Dokumente i ključeve od vozila držite kod sebe, odvojeno od vozila.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime