spot_img
spot_img

Brčko: Pokrenuta istraga zbog smrti novorođenčeta

Published:

spot_img

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, 21. jula prošle godine, umrlo je novorođenče, sin podnosilaca krivične prijave, koje je rođeno prethodnog dana u Zdravstvenom centru Brčko.

Obdukcijom, koja je izvršena u Tuzli 24. jula utvrđeno je da je uzrok smrti sepsa.

Tužilaštvo Brčko distrikta prije nekoliko dana prihvatilo je Izvještaj o sumnji u počinjenje krivičnog djela, tj. krivičnu prijavu protiv Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” i odgovornih osoba, te pokrenulo istragu o ovom slučaju, saznaje nula49.com.

Izvještaj su podnijeli Jasmina Mujkanović i Halil Muhadri, roditelji preminulog novorođenčeta. Odgovorna lica i JZU terete se za počinjenje krivičnog djela nesavjesnog liječenja, a u vezi sa nepružanjem medicinske pomoći, kao i za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi.

Podnosicoci, koje zastupa advokat Mirnes Ajanović, predlažu da Tužilaštvo izvrši uvid u predložene materijalne dokaze, da sasluša odgovorne osobe i podnosioce Izvještaja, te da izvrši izuzimanje kompletne medicinske dokumentacije i po potrebi izvede i druge dokaze, a potom, ukoliko se Izvještaj pokaže osnovanim, provede i postupak protiv JZU i odgovornih lica.

U Izvještaju se navodi da je majka još za vrijeme trudnoće bila nesavjesno liječena, te se izražava sumnja da je zbog nesavjesnog liječenja došlo do smrti novorođenčeta, što podnosioci potkrijepljuju nalazima, trudničkim kartonom i medicinskom dokumentacijom.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img