Brčko: Pojačane mjere na suzbijanju prosjačenja u Brčko distriktu

Od februara ove godine Policija Brčko distrikta pojačala je mjere na suzbijanju prosjačenja. Osim što je prosjačenje protivzakonita radanja ono vrši i uznemiravanje građana, navode iz Policije.

Dr Halid Emkić, šef Operativno-komunikacijskog centra Policije Brčko distrikta kaže je da je Policija u proteklih šest mjeseci Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 111 lica koja su počinila protivpravne prekršaje prosjačenja.

Građani Brčko distrikta uglavnom kritikuju prosjačenje i gledaju na ovu društvenu patološku pojavu negativno, ali ima i onih koji prosjacima ipak daju novac.

Zakon je propisao kaznu od 100 do 500 KM za lice koje prosjači na javnom mjestu, a kazne za lice koje navodi na prosjačenje maloljetna i duševno ili tjelesno bolesna lica, kreću se od 500 do 1.000 KM.

Policija je i ovom prilikom prozvala građane da ne daju novac licima koja čine prekršaje prosjačenja, te na taj način, zajedno sa Policijom, učestvuju u suzbijanju vršenja ovih protivpravnih radnji.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime