Brčko: Pogon za proizvodnju pčelarskih košnica radi punom parom

- Reklama -

Pokretanjem pogona za proizvodnju pčelarskih košnica, Milan Dragičević iz Brčkog zakružio je svoju ljubav prema pčelarstvu kojim se bavi od 2013. godine.

Aktivizmom u udruženju “Golub” aplicirao je prema USAID-ovom projektu “Farma 2”, te uz pomoć udruženja “Matica” i “Pčela” došao do vlastitog pogona za proizvodnju pčelarske opreme.

- Reklama -

Neke od mašina sam je projektovao, neke kupio vlastitim sredstvima, a dobar dio opreme dobio je kao podršku projektu kojeg je osmislio i realizovao.

“Poznato je da je svjetski trend porasta broja ljudi koji se bave pčelarstvom i tako je i u BiH. Izuzetno je velika potreba za košnicama i cijelim repromaterijalom, svim što prati pčelarstvo. Mi u ovom pogonu ni u jednom momentu nemamo višak, sve je prodato unaprijed. Većinom su to velekupci, koji dalje po BiH prodaju, ali i sami pčelari”, kaže Dragičević za Elta TV.

Budući da se i sam bavi uzgojem pčela, Dragičević je unaprijedio košnice i prilagodio ih potrebama uzgajivača, te se cijena zavisno od kvaliteta izrade kreće do 50 do 70 maraka.

Dio projekta koji je već zaživio je i prvi školski pčelinjak, te škola pčelarstva, a sa njim u pogonu radi još dvojica mladih ljudi, koji kažu da im je posao interesantan i dinamičan.

Opširnije u prilogu Elta TV.

 

 

 

(elattv.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime