Brčko: Pogon za proizvodnju pčelarskih košnica radi punom parom

Pokretanjem pogona za proizvodnju pčelarskih košnica, Milan Dragičević iz Brčkog zakružio je svoju ljubav prema pčelarstvu kojim se bavi od 2013. godine.

Aktivizmom u udruženju “Golub” aplicirao je prema USAID-ovom projektu “Farma 2”, te uz pomoć udruženja “Matica” i “Pčela” došao do vlastitog pogona za proizvodnju pčelarske opreme.

Neke od mašina sam je projektovao, neke kupio vlastitim sredstvima, a dobar dio opreme dobio je kao podršku projektu kojeg je osmislio i realizovao.

“Poznato je da je svjetski trend porasta broja ljudi koji se bave pčelarstvom i tako je i u BiH. Izuzetno je velika potreba za košnicama i cijelim repromaterijalom, svim što prati pčelarstvo. Mi u ovom pogonu ni u jednom momentu nemamo višak, sve je prodato unaprijed. Većinom su to velekupci, koji dalje po BiH prodaju, ali i sami pčelari”, kaže Dragičević za Elta TV.

Budući da se i sam bavi uzgojem pčela, Dragičević je unaprijedio košnice i prilagodio ih potrebama uzgajivača, te se cijena zavisno od kvaliteta izrade kreće do 50 do 70 maraka.

Dio projekta koji je već zaživio je i prvi školski pčelinjak, te škola pčelarstva, a sa njim u pogonu radi još dvojica mladih ljudi, koji kažu da im je posao interesantan i dinamičan.

Opširnije u prilogu Elta TV.

 

 

 

(elattv.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime