Brčko: Podijeljena pomoć najugroženijima povodom Božića

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Božić, je blizu, a mnogi naši sugrađani, nažalost, sebi ne mogu da priušte pečenicu, koja je i jedan od simbola božićne praznične trpeze.

Da bi ih obradovali i uljepšali im ovaj veliki praznik, danas je kod Pravoslavne crkve u brčanskom naselju Meraje, organizovana podjela pečenica za stanovnike koji Božić proslavljaju, i kojima će ova donacija obogatiti prazničnu trpezu.

- Reklama -

Podijeljene su pečenice za 45 porodica koje su socijalno ugrožene. Dok je dobrih ljudi, donatora i Pravoslavne crkve, kažu mještani, ima ko da ih obraduje pred ove praznike.

“U susret najradosnijem prazniku – prazniku Hristovoga rođenja, i ove godine ispred Crkvene opštine Kolobarsko-grbavičke, ispred Crkvene opštine Potočarsko-brezičke, organizovali smo prikupljanje novčanih sredstava kako bismo mogli kupiti pečenice za najugroženije stanovništvo. Hvala Bogu i zahvaljujući dobrim ljudima, donatorima, uspjeli smo sakupiti novac za 31 pečenicu i jedan dio je podijeljen ovdje” rekao je Miodrag Tošić, protojerej stavrofor, SPC.

Svake godine preko 50 ugroženih porodica bude u Kolobarsko-grbavičkoj parohiji, te se iz ove parohije trude da svima, koliko je moguće, izađu u susret.

“Svake godine mi skupljamo novac, kupimo pečenice i podijelimo, prema broju članova porodice to uradimo. Sin moj, kćerka, zet, supruga i ja svake godine damo. Ove godine smo dali 600 KM da se kupi. Ja znam da je to malo kad vidim koliko ima potrebe da neko dobije barem četvrtinu pečenice, ili dio, da mu taj dan bude uljepšan. Bar zbog toga se osjećam srećnijim i zadovoljnijim kad Božić osvane, ako sam uspio da nekom nešto pomognem” rekao je Radivoje Mijatović, član Crkvenog odbora Kolobarsko-grbavičke parohije Brčko distrikt BiH.

Praznik je ljepši ukoliko se daruje onome kome je potrebno, kao što se kaže i da je sreća veća kada se dijeli. To smatraju i organizatori ovog humanog gesta i donatori.

“Ovim želimo da podstaknemo i ostale. Ima mnogih koji sigurno mogu dati, ali jednostavno zbog brzine ili neinformisanosti, neobaviještenosti ne uključe se. Mada, bilo bi dobro da se uključe, jer, sve su veće potrebe ljudi koji nisu u stanju da sebi priušte jednu pečenicu i jednu trpezu malo bogatiju za Božić” rekao je Mijatović.

Najviše ove pečenice znače onima koji sui h danas dobili. Ne samo zbog jela i trapeze, nego zbog božićnog, prazničnog duha.

“Živimo ja i sin u kući, sin mi je bolestan, niko ne radi i zahvaljujem se svima onima koji su pomogli i ovu pomoć poslali i našoj crkvi, našim sveštenicima” rekla je Mitra Vujanović.

“Daj Bože da budemo zdravi, a baš mi je drag Božić, ja ga jedva čekam, ustanem ujutru u 4 sata i doručak spremim” rekla je Milka Radić.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime