Brčko: Podignute optužnice protiv dvoje službenika Odjeljenja za javni registar

- Reklama -

Nakon što je podiglo optužnice protiv šestoro geodeta brčanskog katastra tužilaštvo u ovom gradu optužilo je još dva službenika Odjeljenja za javni registar Vlade Distrikta za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, D.I. i R.N.

Zbog sumnje da je, kao i svih šestoro ranije optuženih, naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih zloupotrijebila ovlaštenja, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv referenta za katastar D.I. Optužnica je podignuta i protiv njihovog nadređenog R.N., zbog sumnje da je položaj zloupotrijebio propuštanjem nadzora nad njihovim postupcima, kojima je lokalnom budžetu pričinjena šteta u iznosu od preko 7.000,00 KM.

- Reklama -

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca šest službenika ovog odjeljenja optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta tada je podiglo odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su, kao i D.I., optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2.612,00 KM.

Optužnice protiv službenika Odjela za javni registar podignute su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv njih u cjelosti su potvrđene, a petero optuženih, uključujući i D.I., priznalo je krivicu.

Oni su nakon toga, uz potpuno namirenje štete Brčko distriktu, osuđeni za krivična djela koja su im stavljena na teret.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime