spot_img
spot_img

Брчко: Подигнута оптужница за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Сенада Халкића због сумње да је у септембру 1992. године, у току војне акције на буквичком платоу, извршио злостављање и убиство цивила, који нису учествовали у непријатељствима.

Сенад Халкић, рођен 1968. године у Подгредини, код Цазина, оптужен је да је као командир извиђачко-диверзантског вода у 108. бригади ХВО-а, заједно с више припадника те формације, физички злостављао В.В., док су В.Ђ. и његов малољетни син С.Ђ. лишени живота паљбом из аутоматског наоружања – наводи се у оптужници.

Халкић је оптужен је да је кршећи правила међународног права за вријеме оружаног сукоба наносио повреде тјелесног интегритета и извршио убиство цивила чиме би починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва (из члана 142 Кривичног закона СФРЈ). Поступајући у фази претходног саслушања Основни суд Дистрикта потврдио је оптужницу, потврђујући тако основану сумњу да је оптужени починио кривично дјело за које се терети.

Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img