Brčko pod LED rasvjetom početkom naredne godine

Uvođenje štedljive rasvjete na području Brčkog jedan je od prioriteta lokalne vlasti, jer kako trenutno stvari stoje, Distrikt za utrošenu električnu energiju javne rasvjete iz budžeta izdvaja dva miliona maraka, te dodatnih 300.000 godišnje za njeno održavanje.

Efikasnost led sijalica duplo je povećana u odnosu na klasične, a što dovodi do kumulativnog smanjenja potrošnje električne energije od oko 35%, uz isti svjetlosni efekat.

- Reklama -

Procjenjuje se da se na našoj teritoriji trenutno nalazi oko 20.000 svjetiljki, kaže za Radio Brčko šef Odjeljenja za komunalne poslove Zoran Bulatović, te naglašava da će zamjenom klasičnih sijalica Distrikt uštediti i do nekoliko hiljada maraka. On je mišljenja da bi minimalna uštede električne energije bile i do 65 posto.

Od iznosa koji se svake godine izdvaja iz budžeta za javnu rasvjetu, uvođenjem LED sistema bila bi kompenzovana ulaganja privatnog partnera, dok bi dio sredstava ostao i Distriktu. S obzirom na složenost procesa javnih nabavki i ostalih procedura, Bulatović je mišljenja da bi Distrikt najkasnije do početka naredne godine mogao zasjati LED rasvjetom.

Zamjena sijalica neće ići fazno, već u kompletu za područje cijelog Distrikta u roku od šest mjeseci.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime