spot_img
spot_img

Брчко: Почетком наредне године пацијенти из Дистрикта моћи ће користити и здравствене услуге хосписа

spot_img
spot_img

Почетком наредне године Одјељење за здравство брчанске Владе ће расписати Јавни позив за пружање услуга најтеже обољелим пацијентима у Дистрикту, кроз такозвану палијативну његу, односно „хоспис“.

„За ове намјене одлуком Скупштине, у буџету за наредну годину биће предвиђено 100.000 марака како би најповољни понуђач могао пружати услуге палијативне његе. Ово је иначе, само прелазно рјешење јер смо ми као одјељење већ предузели кораке, да најкасније за три године и ова врста услуге буде пружана у овиру ЈЗУ „Здравствени центар Брчко”, рекао је шеф Одјељења Сеад Шадић.

Јасно је да Дистрикт има потребу за пружањем засебне услуге пацијентима који болују од најтежих обољења и кроз осигуравање засебног простора и специјалног медицинског надзора, односно палијативне његе.

У овом смислу на засједању Скупштине заступник опозиционог СББ-а, Халил Љуца је и покренуо иницијативу, а остали заступници прихватили, да се у буџету за 2023. годину осигура наведених 100.000. марака.

„Ово је прелазно рјешење за којим има потребе, јер само у задњих мјесец дана је регистровано седам нових пацијената који болују од карцинома и ми смо дужни да тим пацијентима, уз сагласност њихових породица, пружимо један по свему виши, односно специфичан вид медицинске његе и љекарског надзора“, нагласио је Љуца.

Иначе, ако све буде текло према плану, кроз Јавни позив и одабир најповољније и референтније установе, већ у првом кварталу наредне године, Брчаци ће моћи користити услуге „хосписа“.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img