spot_img
spot_img

Брчко: Почела контрола плаћања пореза на издавање некретнина за становање “стан на дан”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пореска управа Брчко дистрикта Босне и Херцеговине започела је контролу плаћања пореза за издавање некретнина за становања с акцентом на издавање по принципу тзв. „стан на дан“. У првој фази контроле биће изрицане само превентивне мјере, док закон за прекршиоце предвиђа казне од 100 до 300 КМ.

Директорица Пореске управе Брчко дистрикта БиХ Татјана Михајловић у уводу је напоменула да је Законом о порезу на доходак Брчко дистрикта БиХ прописана обавеза за сва физичка лица која издају станове, пословне објекте, гараже и слично, да пријаве остварене приходе Пореској управи путем пореских образаца, те да плате порез по основу оствареног прихода у износу од 10 посто.

„Овом приликом бих и да напоменем да сва она лица која издају станове по принципу тзв. „стан на дан“, а та активност је као што видимо у посљедње вријеме узела маха и на подручју Брчко дистрикта, такође су дужна да приход по основу издавања стана на дан пријаве путем одговарајућих образаца за пријаву издавања покретне имовине и имовинских права који се могу наћи на нашој wеб страници и саставни су дио Закона о порезу на доходак“, поручила је Михајловић.

Она је казала да су они који се баве издавањем званим „стан на дан“ осим дужности попуњавања одговарајућих образаца, пријавити и трошкове уколико их имају, јер је поменути закон дефинисао да ти трошкови приликом издавања „стан на дан“ могу да се признају у износу од 50 посто, а на преостали дио плаћа се порез.

„Према евиденцијама Пореске управе у Брчко дистрикту имамо осам лица која плаћају порез за издавање „стан на дан“, док је за она лица која не пријављују ову и друге врсте пореза за издавање објеката за становање у току контрола истих како би и они измирили своје пореске обавезе“, потврдила је Михајловић.

Она је појаснила да ако на терену буду пронађена лица која су прекршиоци овог закона прво ће им бити изречене превентивне мјере како би исти били упознати са њиховим обавезама, док се касније приступа изрицању новчаних казни.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img