spot_img
spot_img

Brčko: Počela kontrola plaćanja poreza na izdavanje nekretnina za stanovanje “stan na dan”

spot_img
spot_img

Poreska uprava Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je kontrolu plaćanja poreza za izdavanje nekretnina za stanovanja s akcentom na izdavanje po principu tzv. „stan na dan“. U prvoj fazi kontrole biće izricane samo preventivne mjere, dok zakon za prekršioce predviđa kazne od 100 do 300 KM.

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta BiH Tatjana Mihajlović u uvodu je napomenula da je Zakonom o porezu na dohodak Brčko distrikta BiH propisana obaveza za sva fizička lica koja izdaju stanove, poslovne objekte, garaže i slično, da prijave ostvarene prihode Poreskoj upravi putem poreskih obrazaca, te da plate porez po osnovu ostvarenog prihoda u iznosu od 10 posto.

„Ovom prilikom bih i da napomenem da sva ona lica koja izdaju stanove po principu tzv. „stan na dan“, a ta aktivnost je kao što vidimo u posljednje vrijeme uzela maha i na području Brčko distrikta, takođe su dužna da prihod po osnovu izdavanja stana na dan prijave putem odgovarajućih obrazaca za prijavu izdavanja pokretne imovine i imovinskih prava koji se mogu naći na našoj web stranici i sastavni su dio Zakona o porezu na dohodak“, poručila je Mihajlović.

Ona je kazala da su oni koji se bave izdavanjem zvanim „stan na dan“ osim dužnosti popunjavanja odgovarajućih obrazaca, prijaviti i troškove ukoliko ih imaju, jer je pomenuti zakon definisao da ti troškovi prilikom izdavanja „stan na dan“ mogu da se priznaju u iznosu od 50 posto, a na preostali dio plaća se porez.

„Prema evidencijama Poreske uprave u Brčko distriktu imamo osam lica koja plaćaju porez za izdavanje „stan na dan“, dok je za ona lica koja ne prijavljuju ovu i druge vrste poreza za izdavanje objekata za stanovanje u toku kontrola istih kako bi i oni izmirili svoje poreske obaveze“, potvrdila je Mihajlović.

Ona je pojasnila da ako na terenu budu pronađena lica koja su prekršioci ovog zakona prvo će im biti izrečene preventivne mjere kako bi isti bili upoznati sa njihovim obavezama, dok se kasnije pristupa izricanju novčanih kazni.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img