spot_img
spot_img

Brčko: Počela deveta “Ljetna policijska škola 2023”

spot_img
spot_img

Deveta po redu „Ljetna policijska škola 2023“ počela je danas u prostorijama Policije Brčko distrikta, a pohađaće ju 64 sudionika starosne dobi od 15 do 35 godina, kroz tri dana teorijskih i praktičnih obuka.

„Ovo je jedinstvena manifestacija suradnje mladih i Policije Brčko distrikta koja kroz ovu školu povezuje mlade i gradi povjerenje o značaju i ulozi Policije u zajednici, a posebno u djelu opće sigurnosti i u prepoznavanju društveno neprihvatljivog ponašanja”, kazao je Senad Jašarević zamjenik šefa Policije Distrikta. On je dodao kako su ove godine teme opasnost na internetu, govor mržnje i obrada krivičnih djela počinjena iz oblasti govora mržnje, a u odabiru tema sudjelovali su i sami polaznici škole.

Svečanom otvorenju devete po redu policijske škole prisustvovao je i dogradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić, istaknuvši kako su stanovnici Distrikta sigurni uz brčansku Policiju i da su im uvijek na raspolaganju u rješavanju bilo kakvih problema, te da je izrazito zadovoljan radom ove vrlo važne ustanove.

„Ljetna policijska škola ima ključnu ulogu u približavanju Policije stanovnicima Brčko distrikta, posebno ovim mlađim naraštajima koji u policijskoj agenciji vide otvorenost, prijateljstvo i edukativnost u smislu ponašanja u izazovima suvremenog društva“, dodao je Domić.

Ovogodišnju Ljetnu policijsku školu podržava Misija OSCE-a Bosne i Hercegovine, Međunarodna organizacija za migracije i Crveni križ Brčko distrikta BiH.

Vršilac dužnosti šefa za ljudska prava pri Misiji OSCE-a BiH, Igor Ličina kazao je kako će u ovoj policijskoj školi baviti se problematikom zaštite i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda, pitanja borbe protiv krivičnih djela i incidenata počinjenih iz mržnje i govora mržnje.

„Ove godine i Crveni križ Brčko distrikta sudjelovat će u samom programu obuka polaznika policijske škole, koji će predstaviti mladim sudionicima značajne obuke iz oblasti sudjelovanja i sigurnosti u prometu“, rekao je Denis Šehanović, sekretar Crvenog križa Brčko distrikta.

Dodjelom diploma za 64 polaznika „Ljetne policijske škole 2023“ Brčko distrikta, što je i najveći broj od početka ove manifestacije, u četvrtak 24. kolovoza zvanično će se i zatvoriti policijska škola.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img