spot_img
spot_img

Брчко: Питање ловостаја у Дистрикту тешко рјешиво и наредне године

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одјељење за Пољопривреду брчанске Владе, током године која је на измаку, значајно је унаприједило и динамизирало исплату подстицаја за јачање пољопривреде произвођачима, што је свакако један од најзначајних резултата у 2021. години.

Но, оно чим у Одјељењу нису задовољни је чињеница да у погледу прекида ловостаја у Дистрикту, готово ништа није учињено.

„Нарочито разочаравајуће дјелује да чак није прихваћен ни наш приједлог о прекиду ловостаја током једног или два дана, како би био извршен циљани одстрел дивљих свиња, вукова и лисица, јер уништавају засијане површине у Дистрикту“, каже шеф одјељења Миленко Нинковић.

Унаточ чињеници да је сличан приједлог у прошлом сазиву извршне и законодавне власти добио подршку, овога пута то није случај. Неки од чланова владе, кроз одлуку о прекиду ловостаја, укључивали су и чисто политичка питања која третира већ усвојени Закон о ловству, а нису предмет поменуте одлуке.

„Желим да вјерујем да није било хотимичних опструкција нашег приједлога већ, најблаже речено, да неки чланови владе нису разумјели приједлог па су га за то блокирали. Но ми ћемо приједлог поновити на сједници већ наредног мјесеца“, акцентирао је Нинковић.

Кад је ријеч о општем прекиду ловостаја у Дистрикту мало је вјероватно да ће се то десити, сматрају у одјељењу и током наредне године. Наиме, позната је ствар да је Закон о ловству донесен, али нису урађена подзаконска акта, што је предуслов за истинску примјену закона, односно прекид ловостаја. Такође је познато да је Законом о ловству предвиђено формирање Ловачког савеза Брчко дистрикта, но тај „образац“ се није показао у пракси добрим, кад је ријеч о риболову.

„Сигуран сам да ће у наредном периоду, свима нама који одлучујемо, требати доста воље и политичке мудрости да напокон отворимо лов у Дистрикту након више од деценије забране. Хоће ли се то десити наредне године, тешко је у овом тренутку тврдити. Но, оно што сам сигурно, јесте да смо ми из Одјељења за пољопривреду спремни давати приједлоге те тражити компоромисна рјешења са свим актерима. Но, такође је јасно да се око примјене Закона о ловству морају прије свега усагласити челни актери политичког живота у Дистрикту“, закључио је Нинковић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img