Brčko: Parastos za ubijena 43 srpska borca iz Grbavice

Na pravoslavnom groblju u naselju Grbavica kod Brčkog danas je služen parastos za 43 pripadnika VRS iz tog kraja, među kojima je i 13 boraca koje su na današnji dan 1993. godine u Boderištu zarobili i masakrirali pripadnici takozvane Armije BiH.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je to bio jedan od specifičnih ratnih zločina, jer je masakriranje srpskih boraca vršeno i postmortalno do te mjere da ih porodica nije mogla odmah identifikovati.

“Kada to imate u vidu, možete da pretpostavite koji je to stepen mržnje svakog oblika destrukcije i šta bi bilo da se nismo, ne daj Bože, organizovali i da nismo spriječili njihove horde koje su imale namjeru, ne samo da nas protjeraju sa ovih prostora, nego da nas i biološki i fizički unište”, rekao je Savčić novinarima.

Predsjednik brčanskog Udruženja porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske Jovan Pudić naglasio je da postoji bezbroj dokaza za ovaj zločin, te da su samo još tri direktna počinioca živa.

“U posljednjih 10 godina vršena su istraživanja i prikupljani dokazi da bi 30. decembra prošle godine Tužilaštvo podnijelo optužnicu za devet okrivljenih, koju je Sud prihvatio za njih pet. Prvo ročište bilo je 20. januara, a na osnovu informacija koje smo dobili iz Tužilaštva, očekuje se da krajem ovog mjeseca počne i prvo suđenje”, istakao je Pudić.

On očekuje da će kazna biti drastična.

Pelka Pudić, koja je tog dana izgubila osamnaestogodišnjeg sina Radana i djevera Stojana, rekla je novinarima da na pravdu čeka 27 godina i nada se da će je dočekati.

“Željela bih da dok sam živa dočekam tu pravdu, iako će moje srce i dalje biti ranjeno”, rekla je Pudićeva.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je u Brčkom počeo proces protiv petorice onih koji se sada smatraju krivcima, ali da time pravda nije okončana.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da je ovo jedan od najtragičnijih ratnih zločina koji su se desili za vrijeme otadžbinskog rata i da svi na pravdu čekaju 27 godina.

Milić je napomenuo da je sada veliki teret na pravosuđu BiH koje mora da zadovolji pravdu i svima pokaže da je to sud koji sudi po pravu i pravdi.

“To je važno, ne samo za porodice stradalih junaka, nego i da bi se otklonila svaka sumnja da možemo računati na pravdu i da se možemo posvetiti izgradnji dalje budućnosti i prosperiteta u ovoj zajednici”, rekao je Milić novinarima.

 

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime